270 000 човека ще получат добавка в размер на 30 лева

Експертните групи, които взеха участие в проведения тристранен съвет приеха единодушно предложението за подпомагане на социално-слабите хора, които имат право на енергийни помощи.

Предстои то да бъде подложено на гласуване от кабинета в сряда, съобщава Дарик радио. Припомняме, че преди около две седмици, кабинетът ясно обяви намерението си да подпомогне хората, които са с най-ниски доходи. Помощта идва в края на настоящия отоплителния сезон. Става въпрос за еднократна добавка в размер на 30 лева. Според първоначалната информация, право да получат тази сума имат 270 000 човека. Ако кабинетът приеме предложението, този жест ще струва на държавата 8.3 милиона лева. Средствата са заделени от бюджета на МТСП (Министерството на труда и социалната политика).

[caption id="attachment_306593" align="alignleft" width="300"]30 лева добавка ще получат около 270 000 души 30 лева добавка ще получат около 270 000 души[/caption]

Това стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов. За тази еднократна помощ имат право да кандидатстват всички, които са получили енергийни помощи за настоящия зимен сезон, както и на онези, които е била отказана такава заради надвишаване на прага на доходите с до 10 лева. По време на заседанието на тристранния съвет бяха подложени на обсъждане и още две наредби. Социалните партньори обаче така и не успяха да стигнат до консенсус по тях и се наложи те да бъдат доработени и обсъдени на следващо заседание. Едната наредба засяга професионалните заболявания. Предложението е текстът, който гласи, че решението на Трудово-експертната лекарска комисия важи три години да бъде заменен с „до три години”.

Най-изострен бе спора по предложението на Националния осигурителен институт съгласно, което наследниците на починал родител с висше образование да могат да откупят стажа от негово име, за да получат персонални пенсии. Социалният министър отхвърли категорично това предложение като се аргументира, че по този начин се смесват социалното подпомагане и социалното осигуряване.

Тристранката обсъди и болезнения въпрос за пенсионната възраст. Предвижда се от следващата година да бъде върнато старото правило, съгласно което през следващите седем години пенсионната възраст да се увеличава по четири месеца, пише pik.bg.