Милиардер има най-голям шанс да управлява Украйна след изборите през май, ако "дългата ръка" на Москва не промени ситуацията

Украйна отива в ръцете на милиардер, сочат социологически проучвания, направени през последните дни. Депутатът милиардер Пьотр Порошенко се ползва с най-голяма подкрепа в момента, според проучване на СОЦИС. „Бонбоненият“ или „шоколадовият крал“, както го наричат, е сред най-богатите украинци, приватизирал фабриките за производство на любимото за всички лакомство. Противниците му го обвиняват, че с една немалка част от своето богатство, което се оценява на 2 милиарда долара, мераклията за президент е финансирал Евромайдана.

[caption id="attachment_348653" align="alignright" width="300"]Украйна отива в ръцете на милиардер Украйна отива в ръцете на милиардера Порошенко[/caption]

Олигархът се води „независим депутат“ във Върховната Рада и се опита да усмири Крим тези дни, но бе освиркан и замерян с яйца.  След него на  7%  е гордостта на Украйна в световния спорт – боксьорът Виталий Кличко и неговата партия „УДАР“, които се ползват с одобрение 14,6%. За Юлия Тимошенко и нейната партия „Баткивщина“ са готови да гласуват около 7% от украинците, пише БЛИЦ. Националистът Олег Тягнибок, който поиска чеченските терористи да ударят Русия има немалка подкрепа, но върлия му опонент от комунистическата партия събира два пъти повече одобрение – 5%, говорят изследванията на социолозите за изборите, насрочени за месец май в Украйна.

Голямата политическа игра продължава и залозите растат с часове. ЕС, САЩ и Русия се надцакват с примамливи оферти към Украйна, но всичко изглежда като приказката за моркова и магарето, пишат независими западни наблюдатели.

Русия обяви, че по принцип е готова да даде на Киев заем, но след избистряне на обстановката. Европейската комисия „надцака“ Москва с гласуване на дългосрочни мерки, в размер на 11 милиарда евро. Условието е, народът на Украйна сам да определи своето бъдеще, се посочва в изявлението на Жозе Барозу преди ден. Американският държавен секретар побърза лично да засвидетелства подкрепа за антируските настроения с бърза визита, след която стана ясно, че цената за отделяне на Украйна от Русия е 1 милиард в зелено, пише 24 часа.

Крим обаче е ябълката на раздора, с близо 60% руско население. Той прилича по нещо на британския Гибралтар. За годините съветска власт руснаци и украинци се смесват и кой какъв е, самите те не знаят. Стратегът Хенри Кисинджър пише във „Вашингтон пост“, че исторически от Киевска Рус възниква Русия и предупреди Запада, да не откъсва Украйна, защото няма шанс някой да излезе победител в тази нова война.