Макар на Елена Йончева да й бе отредено унизителното пето място в листите на ДПС, бившият червен депутат все пак ще успее да се домогне до Европарламента, тъй като в крайна сметка водачът Джевдет Чакъров и ветеранката Искра Михайлова ще откажат да заминат за Брюксел, което гарантира изкачването на Йончева до избираемото 3-то място.

 

Бившата житейска спътница на Сергей Станишев отнесе множество критики и подмятания заради изненадващото й решение да пристане на ДПС. Освен това се очакваше тя да е на втора позиция в листата, тъй като петото място е откровена подигравка.

 

Йончева обаче успяла да надмогне накърненото й достойнство заради обещанието, което получила от Чакъров и Михайлова, че нямат реални планове да ходят в Брюксел и ще се откажат от кариерата си като евродепутати. И двамата са водачи на две листи на родна почва.

Към момента партията на Ахмед Доган и Делян Пеевски има трима представители в столицата на Белгия, но целта на този евровот, са четири квоти за европейския парламент.

В случай, че поставената цел бъде постигната, то за Брюксел освен Йончева ще замине и Танзер Юсеинов, който е на шесто място в листата. Тези планове обаче не са особено реалистични, тъй като на евроизбори изселниците в Турция не могат да гласуват, което означава, че ДПС ще отчете по-малко гласове.

 

Според информация на сайта lupa.bg., има и друга причина Йончева да бъде поставена на пета позиция в евролистата на ДПС. А тя е, че не е популярна сред гласоподавателите на партията и лидерите на движението не очакват да им донесе някакви допълнителни гласове.

Източник: Уикенд