Бонуси по милион - ето защо шефовете на ЕРП-тата скочиха срещу новогодишното обещание за намаляване на цената на тока

Ръководителите на трите енергоразпределителни дружества ще вземат новогодишни бонуси по милион всеки, разкри скандалната новина депутатът Таско Ерменков в ефира на НОВА ТВ. Тези пари биха покрили едно 10% намаление в сметката за ток на 40 000 малки домакинства, пресметна червеният депутат, който е специалист в енергетиката и член на парламентарната енергийна комисия. Повод за изказването му е възможното понижаване цените на тока, ако днес ДКЕВР приеме съответното решение. Както бе съобщено преди, енергийният регулатор поиска цената на дневната тарифа да падне с 1%, а на нощната - с 10%.

[caption id="attachment_261734" align="alignleft" width="300"] Таско Ерменков: шефове на ЕРП-та с милион бонус  (сн. БЛИЦ)[/caption]

ЕРП-тата разбира се, възроптаха, че им орязват планираните разходи, които, както става ясно от изнесеното, пълнят джобове на големите шефове, а не отиват за така необходимото обновяване на мрежите. Дребна подробност е и малко известния факт, че самите електромери имат грешка до 5% и тя никога не е в интерес на потребителя. Така че 1% понижение на дневната тарифа за електроенергията е само прах в очите на електората, а не новогодишен подарък, справедливо се коментира по форумите.

Намалението, което предстои да се одобри, може да рефлектира негативно само върху НЕК, коментира Мартин Димитров, в качеството си на познавач, като бивш шеф на Комисията по енергетика в НС. Националната електрическа компания е в крайно тежко финансово положение, заради безумните проекти „Цанков камък“ и „Белене“, от които всички знаем кой „намаза“.

С идеята за защита на националните икономически интереси, Ерменков предложи да се въведе по-висока цена за по-голямо потребление и по-ниска за домакинствата, които не разхищават тока. Освен това да има и отделна тарифа за почивните дни, поясни идеята си червеният депутат Таско Ерменков.