След оставката на Мария Габриел, служебният кабинет може и да обяви, че абдикира от темата следващ еврокомисар от България, но не така стоят нещата за Бойко Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ отново иска партията му да излъчи личността, която да е лицето на страната ни пред началниците от Брюксел, като той не е нужно да заеме същия ресор „образование и иновация“, като предшественичката си. Важно обаче е да е Андрей Ковачев, издават запознати.

 

Именно над най-дългогодишния ни „чиновник“ в Брюксел, шеф на депутатите на Борисов в Брюксел, любимец на ръководителите в Страсбург, член на външната комисия, квестор на Европейския парламент и най важното – остър глас срещу своеволията на Република Северна Македония спрямо страната ни. Което за Борисов означава много, както и солидни проценти на избори.

 

През лятото догодина, когато се очаква вече да тече кампания за евроизбори и те да се проведат, номинацията на Ковачев можела да събере наплив от гласове у нас за родната селекция за ЕП на ГЕРБ, с агресивната си и остра политика спрямо РСМ. Тема, от която Слави Трифонов спечели много и се опита да печели дори след разпада на управлението, в което участваше. Месеци наред са нужни едно правителство да лобира пред Брюксел за кандидата си за еврокомисар, въпреки че той не се избира от българските граждани.

 

Ако ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен не задължи страната ни да излъчи наследник на Мария Габриел до вота за евродепутати през лятото идната година, то Борисов умувал именно тази тактика – издига листата за все по-безинтересните на нацията бъдещи чиновници, но наравно с тях поставя кандидатурата на България – Андрей Ковачев, за когото ще може да лобира и правителството му в лицето на Мария Габриел. По сметки, ако се сбъднат най-големите коалиционни надежди, то тогава именно кабинетът на Габриел ще е на власт в нейно лице като премиер и на него ще се падне решението да излъчи родната кандидатура за еврокомисар.

Очаква се през есента на идната година да бъдат излъчени новите еврокомисари на държавите членки, а засега Андрей Ковачев стоял най-стабилно в краткосрочен план.

 

Ковачев е семеен, при все, че са публична тайна отношенията му в миналото с танцьора Наско Месечков. В момента, ако се вярва на слуховете, в Брюксел евродепутатът съжителства с млад и атлетичен съветник.

Източник: Уикенд