Според договорката от лятото между ГЕРБ и десните, след ротацията председателят на събранието Росен Желязков трябваше да бъде сменен от предшественика си от ПП – Никола Минчев. Той обаче жестоко се изпокарал със съпредседателя на партията Кирил Петков, тъй като последният излъгал, че позицията му е сигурна.

 

Сериозен слух в парламента обаче разтръби, че постът ще се заеме от депутата от ДБ – ген. Атанас Атанасов, който имал амбиции за креслото, след като категорично обяви, че не иска да бъде номиниран за конституционен съдия, а измамата зад гърба му накарала Минчев да стане словоохотлив по медиите и именно той принудил с изказванията си Петков, Иванов и Атанасов да обявят, че ще се проведат вътрешни избори в структурите кой от двамата да оглави парламента.

 

Вотът вероятно ще е след около месец. Минчев не можел да прости предателството и отсега започнал да агитира именно той да е излъченият от парламентарната група на ПП-ДБ като бъдещ началник. Атанасов пък от дълго време милее да стане ръководител на Народното събрание, като е сигурен, че въпреки деветимата депутати от ДБ в коалицията, изборът му ще бъде подкрепен от десните структури в страната. Мнозина от десницата предпочитали младият Никола Минчев да застане отново начело на парламента, но по партийна повеля щели да изберат „своя“ кандидат ген. Атанасов.

 

Страшна битка за шефското място в парламента

От ПП също са раздвоени, тъй като половината от депутатите на Кирил Петков и Асен Василев били в шок, че ще трябва да отстъпят най-високия пост в държавата на миниатюрния коалиционен партньор, въпреки че „им се полагало по споразумението“ да имат свой човек в лицето на Никола Минчев. Със схемите си Петков, който според мнозина бил договорил поста да мине в ръцете на ген. Атанасов, партията се превръща в гнездо на оси, тъй като мнозина ще се съобразят с повелята ръководството, ала други нямало да гласуват както им се нареди отгоре и ще има недоволство и в групата на ПП.

 

От партията няма да препитват структурите си, както десните за мнение по темата, тъй като има опасност именно от открити брожения и скандали по места за лоялността на ПП към най-верните си членове.

 

ГЕРБ вече обявиха чрез лидера си Бойко Борисов, че ще дадат подкрепата си от 69 депутати на когото и да издигне дясната коалиция и уж темата им е безразлична. Всъщност депутати от партията разкриха, че всяка проява на надзор и безсилие в партньорите им ги забавлява безкрайно и „било крайно време хората да видят какви почтени хора са начело на управлението и ги търпим“.

 

А какво ще се случи с Росен Желязков? О, хич не го мислете! Усилено се говори, че вече е уредено той да стане част от един от регулаторите, които властта трябва да попълни с минимум 80 души заради овакантените места и изтеклите мандати. Смята се, че бившият главен секретар на Министерския съвет и доскорошен шеф на парламента ще заеме кресло в Комисията за защита на конкуренцията. Това ще е втори опит Желязков да стане част от регулатора, след като през 2016 г. той бе фаворит за управляващ, но категорично отказа поста.

Източник: Уикенд