Коалицията ПП-ДБ, която се бие в гърдите, че е носител на промяната и ще чегърта калинките и мутрите от властта, е напълнила точно с такива представители проектокабинета.

 

Списъкът с имената на кандидат-министрите бе представен официално на 2 май. Част от тях обаче не говорят почти нищо на широките народни маси и на експертите от съответните браншове. За други е известно, че имат съмнителни контакти, а трети вече направо са доказали, че са със съмнителна експертиза.

 

Странни птици изгряха в проектокабинета на „Промяната“

Предложеният за транспортен министър Георги Гвоздейков, който е протеже на Даниел Лорер и Асен Василев, се провали с гръм и трясък на поста шеф на специално създаденото дружество „България Хели Мед Сървиз“, което трябваше да организира медицинските хеликоптери.

Въпреки това към днешна дата той е предложен за още по-висока позиция.

 

И до ден днешен България е единствената страна в ЕС, която няма медицински хеликоптери. Иначе по Плана за възстановяване и устойчивост са поети ангажименти да се купят поне 5 хеликоптера за медицински цели и да се изгради система за „Спешна медицинска помощ по въздух“ като се предвижда в това да се вложат поне 155 млн. лв.

 

Още по-екстравагантно е предложението им за регионален министър – юристът Андрей Цеков, около чието име изскачат скандални бизнес връзки.

След падането на кабинета „Петков“, той продължава да е част от ПП и дори за вота на 2 април бе сложен на избираемо място в столичния 24-и МИР.

 

Най-странната птица в проектолиста обаче е Иван Кръстев, който според ПП е напълно подходящ за министър на труда и социалната политика. През 2019 г., той е включен в листата на БСП за евроизборите. В тогавашните си публични изяви не крие проруските си убеждения и симпатии към… някогашния СССР. Дори се включва в шествие на т.нар. „Безсмъртен полк“ в компанията на мотористите от пропутинския рокерски клуб „Нощни вълци“. Наистина странен избор за социален министър в контекста на последните събития, свързани с войната на Русия в Украйна.

Източник: Уикенд