Не крие, че се страхува за бъдещето на страната ни

При все, че социолозите прогнозират, че на предстоящите извънредни парламентарни избори партията на Стефан Янев „Български възход“ ще успее да спечели 6-7%, а може и повече от гласовете на избирателите, той отказва да се ангажира с каквато и да било прогноза.

Според него ситуацията в страната ни е изключително динамична и нестабилна, за да се ангажира с проценти. Признава, че до момента не са правили техни сондажи. Стефан Янев споделя, че към момента организират структури по места, регистрират партията и пишат програма, която да даде максимално добри решения за справяне с кризите, които тресат страната ни, както и стратегия за България. Твърди, че контролът върху хората е ежедневен на база на делата им.

Стефан Янев: Станах министър, за да…

На въпрос защо е създал партията и нито една ли от стотиците съществуващи не изповядва неговите ценности, Стефан Янев споделя, че не е имал достатъчно време, за да се запознае с програмите на всички, а и желание не е имал да го направи.

Категоричен е, че Румен Радев не е кукловодът на партията му, както се твърди.

Не смее да отговори на въпроса дали след като влязат в парламента ще са опозиция или управляващи под предлог, че все още е твърде рано да се правят такива сметки. Той все още вярва, че всичко е в ръцете на българското общество, което ще определи от кого да бъде представено в парламента.

Не крие, че с ПП са с фундаментални различия. „Български възход“ е в национално-консервативния спектър, докато ПП се представят за привърженици на либералния модел. Стефан Янев подчертава, че за партията му е изключително важен мирът, за който никой не говори, както и родовата памет, националните интереси, образованието на децата ни, културата, както и огромният демографски проблем, който отдавна се е превърнал в криза на нацията.

Янев твърди, че се е съгласил да бъде министър на отбраната в правителството на Кирил Петков при все, че не му вярва, точно защото се убедил, че на него не може да се вярва и не може да управлява адекватно, възникналите в държавата кризи.

По отношение на това дали се чувства като грешка на правителството в оставка, Янев отбеляза, че тепърва времето ще покаже кой от тях е в грешка.

Според председателя на партия „Български възход“, решенията на Кирил Петков винаги се взимат под влиянието на емоции или под външен натиск. В този ред на мисли той посочва, че емоциите, чуждият натиск, както и накърняването на авторитета на представляваната от Петков институция, са в абсолютен противовес с политиката.

Твърди, че след като се е наложило да напусне кабинета, е повече от явно, че е имал конфликти с Кирил Петков и Асен Василев, на които се е противопоставял.

Според него при сегашния премиер и обкръжението му доминиращо е „Аз“-ът и понятието екип за тях е непознато, което е много жалко.

На въпрос къде е сгрешило правителството, че в момента сме изправени пред извънредни предсрочни парламентарни избори, Стефан Янев заявява категорично, че би му било по-лесно да отговори къде не е сбъркало.

Основната грешка на това правителство, както и на останалите преди него е, че не се вслушват в това, което искат мнозинството от българското общество. Не само, че не чуват, а дори не са в състояние да формулират идеи и решения, които да са в интерес на обществото, допълва още Янев.

Той определя избутването на Асен Василев напред като кандидат-премиер от ПП като демонстрация на несъобразяването с исканията на коалиционните им партньори.

Допълва, че единствено реакцията на ИТН представлява интерес за него в момента.

Стефан Янев посочва, че вратата на партията му е отворена за всеки желаещ, но бърза да допълни, че само при положение, че отговарят на ясни правила и критерии. В крайна сметка той посочва, че са екип, който НЕ създава партия, за да бъде нечия ракета-носител.

Категоричен е, че предстоящите избори не са игра, за да печелят или губят. Като цяло проблемите на страната и обществото ни са твърде много. Поради тази причина разчитат на хората да им помагат, запознавайки ги с проблемите по места и изискващи тяхното решение.

Що се отнася до кризите, Стефан Янев признава, че наистина са много и допълва, че за жалост се натрупват все повече и повече. Не крие обаче, че най-голямата криза, която го притеснява, е кризата на нацията – демографската. Подчертава, че работят по стратегии, които да поставят началото на разрешаването на изключително наболели проблеми.

Твърди, че дори и да не успеят да влязат в парламента, няма да има драма. Ако влязат, ще работят отвътре за решаването на проблемите, а ако ли не – пак ще работят усилено за разрешаването им, но отвън. Категоричен е, че тук тежката дума има избирателят, тъй като имено той ще реши къде е мястото им в политиката.

На мнозината, които се интересуват дали партията има зависимост от руски интереси, Стефан Янев подчертава, че е български генерал и е целувал българското знаме, а не руското и допълва, че се е клел във вярност към родината.

Посочва, че семейството му е най-потърпевше заради това, че е избрал да се занимава с политика, защото времето никога не стига. Признава, че в името на партията си е готов да жертва своето спокойствие.

Не крие, че се страхува за бъдещето на страната ни.

Източник: Уикенд