В редиците на коалицията ПП-ДБ назрява грандиозен скандал за имената на кандидат-кметовете, които ще бъдат издигнати от формацията тази есен.

 

След като експремиерът Кирил Петков обяви гръмко, че коалицията ще издигне заедно бъдещите местни управници в цялата страна, хората на Христо Иванов започнали сериозно да недоволстват.

 

И докато ДБ настояват за София да се явят утвърдени и успешни имена от екипа им като Трайчо Трайков и Георги Илиев, които са районни управници на „Средец“ и „Слатина“, останали неприятно изненадани от лансирането на милионера Васил Терзиев от страна на Асен Василев. Първоначално готови да преглътнат обща кандидатура на лидера на „Спаси София“ Борис Бонев, спрягането на Терзиев като „общ кандидат“ дошло в повече на партньорите вдясно. Още повече, че номинация на бизнесмена и основател на „Телерик“ изобщо не била консултирана с групата от ул. „Кърниградска“.

 

Скандал за кметове тресе „Промяната“ и ДБ

ДБ са много разгневени и от факта, че благодарение на тях и преференциите за техни кандидат-депутати реално коалицията имала такъв успех на вота на 2 април и отсега смятат, че на местният вот ПП ще използват десния твърд електорат със същата цел – влизане в местната власт на техен гръб.

 

„Ще ни използват за ракета-носител с общи кандидати, защото нито имат отявлени имена за номинации, нито имат структури в страната. Вижте Велико Търново – там се мълчи, а е един от най-важните градове, а те отвориха един офис и дотам! Дори Слави Трифонов ще издига кмет в града – Момчил Иванов.“, разкрива ядосан активист.

 

Що се отнася до ГЕРБ те отново ще издигнат в старата столица Даниел Панов, но се обсъждат и имената на лидера на общинския съвет Венцислав Спиридонов и на зам.-кмета Нейко Генчев, както и на бившия депутат от ГЕРБ – Станислав Стоянов.

 

Десницата смятат, че имена като Трайчо Трайков и Георги Илиев могат само да направят услуга на коалицията в столицата и недоумявали как партньорите Петков и Василев оглеждали непознати за масовия столичанин имена като Терзиев, който направо изблъскал Борис Бонев от челните позиции за номинация.

Проблемът на тандема Кирил и Асен е, че никъде извън столицата формацията на променливите не е достатъчно силна, за да получи доверието на местния електорат.

 

В Хасково се наложи по време на предизборната кампания ПП да заведат Ицо Хазарта, за да агитира за тамошните кандидат-депутати поради липса на изявени лица в града, напомнят намусено десните. 

 

Разбира се тези номера не са неочаквани за хората на Христо Иванов и  Атанас Атанасов не само за Велико Търново, а и за останалите областни градове в страната, където имат структури, а партньорите им нямат и един офис със стол вътре.

Надеждата на ПП според десните е в това, че чрез тях ще успеят да се вкопаят в местната власт, ако не с кметове, то с общински съветници. От ДБ са несъгласни и с някои от спряганите имена за кандидати в други областни градове от страна само на ПП, като евентуалните кандидатури изобщо не били обсъждани с тях. Говори се, че ДБ може да направят опит да подлеят вода на партньорите си на местния вот, ако подобни решения продължават да бъдат вземани само от тандема Петков-Василев.

За момента коалицията има общ кандидат за Пловдив – Манол Пейков, който е харесван и от ПП.

 

Проблеми с номинациите има и в ГЕРБ, които също са в леко патова ситуация с номинациите за най-важните и успешни за тях градове – София и Бургас.

Както вече стана ясно, Фандъкова и Николов категорично отпадат от играта наесен.

На мястото на Фандъкова обаче ГЕРБ буквално имат бял лист и нямат никаква идея кой може да бъде издигнат, въпреки че се заговори, че председателят на САС Георги Георгиев можело да бъде номиниран. Според партията обаче кандидатурата е абсурдна, тъй като Георгиев е малко познат на столичани.

Не е изключено да бъде издигнат и проф. Асен Балтов или пък независим кандидат, който партията на Борисов да подкрепи.

 

За Бургас се говори, че евентуалният бъдещ градоначалник може да бъде Жечо Станков, но не е изключено избирателите отново да видят номинацията на Димитър Николов, само че този път като независим кандидат.

Николов е обиден на Борисов, че въпреки свършеното за Бургас ще падне от пиедестала и това го амбицирало да се яви като независим кандидат. Местни гербери твърдят, че на всичкото отгоре шансът да спечели, е голям.

Източник: Уикенд