Умуват върху отпадането на някои ограничения

Правителството е на път да сътвори нов скандал.

Проект на Министерството на труда и социалната политика, което е ръководено от министър Хасан Адемов предвижда да бъдат спирани детските надбавки на родители, чиито деца, са навършили 16-годишна възраст.

Скандалната информация бе публикувана на страниците на вестник „Преса”. В същото време, от ведомството на Адемов излязоха с предложение детски надбавки да получават всички деца, без оглед на доходите, които имат техните родители.

[caption id="attachment_267131" align="alignleft" width="300"]Социалното министерство умува върху отпадането на някои ограничения Социалното министерство умува върху отпадането на някои ограничения[/caption]

Към днешна дата тези средства се полагат на семействата, имащи право на детски докато детето им завърши средното си образование, но съществува възрастово ограничение – до 20 години. Сумата за детски надбавки, която се полага за първо дете е в размер на 35 лева, а на второ – 50 лева.

Тези суми обаче не се получават от всички семейства. За да имат право на детски надбавки, доходите на семейството не трябва да надхвърлят 350 лева на човек за месец. Социалното министерство е изчислило, че към момента това струва на хазната най-малко 400 милиона годишно. На този етап все още не е изяснено каква сума възнамерява да дава държавата на децата по новата схема, пише Блиц.

В страната ни се задава и още един чутовен скандал, след като стана ясно, че Европейската комисия ни спира 182 милиона евро. България вече е получила официално уведомление, че плащанията по Оперативна програма „Околна среда” ще бъдат спрени. Припомняме, че през ноември те бяха замразени временно заради поредица от груби нарушения, направени от правителството на министър-председателя Пламен Орешарски. Според информацията, разпространена от Българското национално радио, предупредителното писмо е изпратено до българските власти. Това бе съобщено по време на пресконференция от говорителката на Европейската комисия по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър.

Съществува огромен риск през следващите няколко месеца да бъде взето решение да бъдат спрени плащанията, ако Европейската комисия не получи задоволително решение на проблемите, свързани с тръжните процедури, контрола и управлението, пише bgnovosti.com.