Невиждан резил по тъмни доби  спретнаха “добрите сили” в СОС, видя наш репортер. След прекъсване от близо 5 часа, в което време съветниците се скриха по кабинети и кьошета да си разпределят местата в комисиите, представителите на ПП-ДБ-СС бламираха заседанието, напуснаха залата и дори опитаха да спрат тока на колегите си от ГЕРБ, БСП, ИТН и останалите, които в спешен порядък трябваше да попълнят комисиите за да гледат бюджета другата седмица. За капак новоизбраният председател Цветомир Паунов опита да се изниже по терлици от среднощното заседание в знак на протест, че са ги ощетили, заедно с останалите съветници от “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Спаси София”. Революционният му плам бе потушен от Антон Хекимян, който му напомни, че председателят е длъжен да води заседанието, дори ако откаже да гласува. Така младият шеф бе принуден все пак да седне на президиума и да ръководи процеса.

 

„Това, което се случи снощи, беше безпрецедентно и изключително срамно за Столичния общински съвет”, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. По думите му от ПП-ДБ-СС са абдикирали и показали неспособност да управляват София.

 

Онова, което стана ясно след безкрайните разправии по тъмно е, че Столичният общински съвет ще се управлява от опозицията, а радостта от избора на председателя Цветомир Петров продължи само няколко часа. Обратът дойде с второто заседание за деня. То трябваше да излъчи зам.-председатели и да попълни комисиите, което трябваше да започне в 14 часа. И докато за председатели всичко беше ясно, то совалките за шефове на комисии продължиха с часове и така заседанието започна малко преди 19 часа. И в първите минути стана ясно, че големите губещи от избора на председател ще са ПП-ДБ-СС.

 

Изненадващо Карлос Контрера от ВМРО предложи доклад за попълването на комисиите, като най-важните бяха разпределени на ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от “Възраждане”. И предложи финансовата комисия да е от 17 души, а за неин председател предложи Димитър Вучев от ГЕРБ-СДС.

 

Тази за устройство на територията пък да се оглави от Севделина Петрова от отцепниците от "Възраждане". В нея също ще са 17 общински съветници. Нейният съпартиец пък Красимир Гълъбов да оглави околната среда.

 

Предложи Мирослав Боршош от ГЕРБ-СДС за председател на комисията по образование и култура.

 

Икономиката пък се даде на Прошко Прошков от същата политическа група.

 

Ваня Григорова от "БСБ за България" бе предложена за шеф на здравната комисия.

 

Социалистите ще вземат и ключовата комисия по транспорт, която да се оглави от Иван Таков.

 

За председател на енергийната пък се предлага Димитър Данаилов от ИТН.

 

Освен това повечето комисии ще са от 17 човека, за да не могат ПП-ДБ-СС да имат мнозинство.

 

Комисиите, които се предложиха на ПП-ДБ-СС са ред и сигурност с председател Веселин Калановски, младежта и спорта за Димитър Шалъфов, туризъм - Цветелина Заркин, противодействие на корупцията – Бонка Василева, правната с председател Димитър Петров и връзки с гражданите - Благовеста Кенарова.

 

От ПП-ДБ-СС се опитаха да прекратят заседанието, но не успяха. Борис Бонев пък предупреди, че ако се гласуват комисиите ще е ясно новото мнозинство в СОС - ГЕРБ-СДС, БСП, отцепниците от “Възраждане”, “Синя София”, ИТН и Карлос Контрера. От неговата формация започнаха да си правят отводи от зам.-председателските места.

 

„През последните три месеца столицата е заложник на властовите амбиции на Борис Бонев, на договорките му с Васил Терзиев и на слабото и немощно управление на ПП-ДБ-СС”, категоричен е Хекимян.

 

Припомняме, че заседанието на СОС продължи близо 13 часа. След компромиса за избор на временен председател в лицето на Цветомир Петров бяха избрани зам.-председатели, като се попълниха и постоянните комисии, за да може общината да започне работа след три месеца безвремие.

 

От своя страна Борис Бонев изрази съмнение за легитимността на заседанието, защото според него работата не можела да продължи след 19:00 часа, като допълни, че били готови да преговарят за ключовите комисии с ГЕРБ-СДС и БСП.

Източник: crimesbg.com