България не може да влезе в еврозоната без да има редовно правителство. Едно от основните изисквания за членство е да има стабилна политическа среда в страната. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков пред Би Ти Ви.

 

Бавно вървим към по-ниска инфлация. Но така е и в референтните държави Дания, Кипър и Белгия. Така че може би няма да покрием този критерий до края на годината,  обясни Дянков.

Част от парите по ПВУ, някъде около 800 млн. лв., вече са изгубени. Те бяха предвидени главно за енергийна сигурност, но трябваше да се изхарчат тази година, а това не бе направено, посочи бившият финансов министър.

 

ДПС се разцепи и това накара ИТН да завие. На последните избори те и ГЕРБ имаха мнозинство. Вече дори аритметично е трудно да се направи сметка, ще трябват поне четири партии за мнозинство в парламента, коментира още той.

 

Разцеплението в ДПС дойде по линията Русия-Украйна. Ако имаше редовно правителство, то много по-сериозно щеше да подкрепи Киев. Преди миналите избори имаше разговори между трите партии (ДПС, ИТН и ГЕРБ), разказа той.

 

Всички, които са за еврозоната, са с г-н Пеевски. ГЕРБ пък трябва да търси съмишленици. За мен това са "Ново начало", ИТН и може би БСП в новия си формат. Пеевски бе водещата сила да стават много от проектите в парламента, макар ГЕРБ да имаше повече депутати, каза още Дянков.

Източник: 24chasa.bg