Бившият главен прокурор Иван Гешев бе освободен от длъжността си от Пленума на Висшия съдебен съвет в началото на седмицата, ще регистрира партия, носеща наименованието „Чисти ръце“. Очаква се това да се случи до месец.

 

За отстраняването му са гласували 16 членове на Висшия съдебен съвет. Против освобождаването на Гешев, са гласували едва четирима – Вероника Имова, Олга Керелска, Пламен Найденов и Евгени Иванов.

 

Ще основе ли Гешев партия след освобождаването му от длъжността главен прокурор или ще бъде арестуван?

Отстраняването на Гешев се случи само часове, след като главният прокурор замина за Страсбург, за да говори пред евродепутатите за „Барселонагейт“ и разследването на снимките на чекмеджето от спалнята на Бойко Борисов. Това обстоятелство, както и публично изразените съмнения на Олга Керелска от съдийската колегия на ВСС, че уволнението на Гешев е политическо вмешателство, затвърдиха усещането за задкулисно взаимодействие между Висшия съдебен съвет и големите политически играчи.

 

Близки до Иван Гешев са категорични, че главният прокурор няма никакво намерение да напусне обществения живот в страната, а напротив – да се впусне в политиката, възползвайки се от рейтинга, който е понатрупал през последните бурни на събития седмици. След атентата срещу Гешев на 1 май и зрелищния му разрив и отправени взаимни обвинения с шефа на следствието и негов пръв заместник Борислав Сарафов, главният прокурор обяви старта на акция „Чисти ръце“ и се закани да разчисти „политическия боклук“ в България.

 

Именно заради тази реплика Гешев беше отстранен като главен прокурор от Пленума на Висшия съдебен съвет с мотив, че е накърнил престижа на съдебната власт.

Очаква се тези дни Гешев да обяви създаването на собствена партия, която да се бори със законни средства с разчистването на „политическия боклук“.

 

Сред спряганите имена като учредители на бъдещата партия се споменава това на боксьора Кубрат Пулев. Близки до Гешев нито потвърждават, нито отричат мълвата за привличането на Кобрата в ръководството на бъдещата прокурорска партия. Смята се, че партията му ще е с патриотична насоченост и ще се стреми да отцепи гласове от националистическите формации. 

 

Разкритието на Борислав Сарафов, че Гешев е превърнал кабинета си в хан на ромските барони, не беше никак случайно, а целеше да внуши, че той е менте националист, твърдят запознати с яростната задкулисна битка по високите етажи на държавното обвинение. Политическите анализатори са скептични, че Гешев има потенциал за сериозна политическа кариера. Според някои, след като вече оваканти поста на главен прокурор, може да бъде арестуван заради афери в миналото.

 

Сред най-проблематичните казуси около него е странното придобиване на процент от мандрата „Жоси“, прехвърлен на баща му Стоимен Гешев.

Източник: Уикенд