НС не прие правителството, предложено от проф. Николай Габровски, но пък съставът, за който той твърди, че е подбрал лично, възкреси спомена за „славните“ дни на царското управление и Тройната коалиция. 

 За целта в него бяха представени и разни партийни номади с „дясна“ окраска. Като щипка сол професорът може би трябваше да предложи и министър на корупцията, като за поста има немалко достойни кандидатури. Понеже има голяма вероятност същият състав да бъде предложен и с третия мандат, нека проследим най-големите гафове на кандидатите за спасители на страната.

ПРОШКО ПРОШКОВ, целещ се в поста транспортен министър е типичният политически турист, скачащ с лекота от партия в партия като пъргав афганистански козел, но никога не изпада зад борда. Стартира в ДСБ на Иван Костов и дори е сочен за млада надежда на тъмносините. Когато изгледите за политическа кариера в тази формация се стопяват, той предвидливо се прехвърля в актуалното „Движение България на гражданите“, а накрая акостира като общински съветник на ГЕРБ.

ДЕСИСЛАВА ПРОШКОВА – нейната кариера се гради успоредно с премятането на съпруга й. 
Още от времето на Костов семейството се сприятелява с това на Даниел Митов, който също от тъмносин става човек на Меглена Кунева, за да пристане после да ГЕРБ. Когато Митов става дипломат №1, той започва да назначава ударно свои партийни другари във външното министерство. Както сами се досещате именно Десислава Прошкова е сред първите уредени. Тя е издигната за съветник, но така и никога не са посочени мотивите за това назначение или поне опита и качествата, притежавани за подобна отговорна позиция. От външно дори крият, че е станала съветник на Митов.

За сметка на това обаче тя бързо се прочува министерството с купища скандали, в които се забърква. Шармантната дама, обичаща да ходи на работа с предизвикателни тоалети на свой ред размахва метлата, още повече пред подчинените си не крие, че има задача да уреди възможно най-много партийни другари на работа в министерството.
Скандалът се разраства до такава степен, че в един момент лично Меглена Кунева обявява, че партията й няма отношение към назначаването на Прошкова. Накрая тя все пак е махната тихомълком. Дотогава успява да натрупа стаж във външната политика едва 2 години 5 месеца и 23 дни. 

През февруари 2020 г. амбициозната дава се урежда като експерт към Комисията по външна политика в парламента, но й липсва задължителният 4-годишен стаж, за да стане „главен експертен сътрудник“, какъвто е рангът на служителката, която замества, а на по-ниската позиция и заплатата е по-ниска. Затова започва уж като старши сътрудник, но и това е от ден до пладне. Не след дълго вади документ, че е работила освен във външно и 2.5 г. в социалното министерство на граждански договор.  

Напук на всякаква логика, това е прието за стаж във външната политика и Прошкова се оказва с над 5 г. професионален стаж и съответно веднага бива повишена, както и заплатата й. всичко това е разкрито при одит, дори е подаден сигнал за изплатените й в нарушение на правилата пари, но без резултат. В декларацията на Прошко Прошков за 2020 г. е отчетено, че жена му е взела 22 498 лв. от заплати. 

МИГЛЕНА ТАЧЕВА – видната юристка, която от години е изкушена от властта отново е на пистата като кандидат за вицепремиер и правосъден министър. Тук е моментът да припомним, че именно тя удари рамо в сделката със запорирания хотел на покойния контрабандист Константин Димитров – Самоковеца в Боровец. Въпреки запора изведнъж се оказа, че хотелът е продаден и е част от хотелската верига на Петя Славова. Запорът на хотела е вдигнат именно с помощта на Миглена Тачева, която към този момент е на шефска позиция в банката на Петя Славова, отпуснала заем на вдовицата на Самоковеца – Ангелинка. Банката става първи кредитор и така грабва хотела срещу 2 млн. лв.
Дружбата между Тачева и Славова е крепка и към днешна дата. Близки до Тачева разкриват, че още през 2009 г. търсела пътека към Бойко Борисов. 

Да припомним и още един от гафовете на Тачева от времето, когато е министър- тогава на ул. „Съборна“ 7 е наета сграда, в която е настанен Административният съд на София област. Зданието е собственост на фирма „Транслат“. Тачева договаря наем от 16 евро на квадрат, при средна цена от 11 евро на кв. м. в този район по онова време. Прокуратурата стига до извода, че надутата цена е престъпление по служба. За Тачева обаче няма последствия, понеже делото отива в Спецпрокуратурата и повече не вижда бял свят.

Червената МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА, която по време на Тройната коалиция се издигна до вицепремиер и министър по еврофондове, а после беше посланик в Германия, Швейцария и Лихтенщайн и Черна гора, понеже знаела немски език, е сред най-известните жени-ловджийки у нас. От години за нея се твърди, че е протежирана лично от Георги Първанов и никой досега не го е отрекъл. По-късно тя преминава в лагера на Сергей Станишев. 

Когато Яне Янев громеше корупцията, обяви, че Плугчиева лично лобирала и оказвала натиск върху ръководството на Агенцията по горите за драстичното намаление на изкупната цена на дървесината. Покойният синдикалист Кръстьо Петков пък нареди името й редом с Мехмед Дикме, Нихат Кабил и Валери Цветанов като виновни за скандалните заменки, при които бяха раздадени над 33 000 дка гори. 

БЛАГОРОДНА МАКЕВА, предложена за вътрешен министър, е истински скандалната кандидатура в екипа. Още през август 2021 г. тя се споменава в медиите като високопоставен служител на МВР, която е била наясно със записите на полицейско насилие по време на протестите срещу ГЕРБ. Тя е представител на т. нар. Етична комисия във ведомството. Мнозина се чудят как именно тя ще брани човешките права и законността, след като си е затворила очите пред издевателствата и незаконните и неморални действия на ченгетата. 

Името на НИКОЛАЙ ПАВЛОВ, предложен за енергиен министър също не се приема еднозначно. Според едни той е хибридно назначение на „Газпром“ като шеф на „Булгаргаз“, а други го определят като изключително голям капацитет. Острият конфликт между него и Кирил Петков и Асен Василев не стихва и до днес. 

За останалите кандидатури може да се каже, че изборът е шарен – от производител на фалшиви дискове, през спец по редосеялки и приемчик на коли в автосервиз, но пък задочник в Спортната академия и мъж на жена си, до екскурзиант в Париж за държавна сметка и син на бивш ДС разузнавач, завършил академия в Москва, но пък рязко обикнал НАТО.  
Друг е въпросът дали тези кандидатури ще останат при следващите опити или ще бъде запазен само проф. Николай Габровски.
Източник: Уикенд 
 

Шареният свят на проф. Николай Габровски