“Регулаторите са фундаментална работа, която трябва да свършим!” Това заявиха от ПП-ДБ в отговор на въпрос на журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева затова ще се борят ли от коалицията за подялба на регулаторите на всяка цена, дори и с риск от правителствена криза. Те допълниха още, че “не е на всяка цена”, но имало обществени червени линии, които няма как да бъдат преодолени.

 

Христо Иванов напомни, че някои от комисиите са с изтекъл мандат от преди повече от 2 години, но това само засили усещането, че натискът за смяна на членовете не идва в случаен момент, а темата далеч не е така “фундаментална и неотложна”, че да катурне цялото правителство.

 

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) също така поканиха партньорите си от ГЕРБ-СДС да внесат заедно правила за избор на Комисия за противодействие на корупцията.

 

Петков посочи, че антикорупционният закон е приет преди пет месеца, а все още няма избран орган.

 

“Каним колегите във вторник да внесем заедно тези правила, така че номинациите да бъдат направени по най-обществения и най-прозрачен начин”, заяви Петков.

 

“Аз съм доволен да видя, че започваме да се движим в правилната посока”, коментира Петков изразената готовност от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за попълване състава на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

 

Петков посочи, че днес е 1 март, денят, в който е трябвало Комисията за противодействие на корупцията да заработи, а тя не е заработила именно заради липсата на правила.

 

Какво още казаха от "Продължаваме промяната - Демократична България", гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu