Нови буреносни облаци надвиснаха над Сергей Станишев

Председателят на червените редици Сергей Станишев е на прага на нов провал.

След претърпяния крах на евроизборите и оттеглената подкрепа от страна на ДПС, лидерът на партията-мандатоносител е пред нов провал. Причината за това е, че предложеното от него задължително гладуване за предсрочния парламент е под въпрос. Това сочат изводите на политически наблюдатели след реакциите на основните политически сили след петъчното изявление на Сергей Станишев. Проблемът е, че от една страна ГЕРБ може да се превърне в препъни камъка за предложението, а от друга – то не намира достатъчно голяма подкрепа дори и в червените редици.

[caption id="attachment_412600" align="alignright" width="300"]Буреносни облаци надвиснаха над Сергей Станишев Буреносни облаци надвиснаха над Сергей Станишев[/caption]

В БСП има сериозен разнобой за това дали идеята на председателя Сергей Станишев е основателна и най-вече – осъществима. При все, че в петък идеята на Сергей Станишев за задължителното гласуване бе посрещната с ръкопляскания, то към днешна дата парламентарната група на партията, както и ръководството все още нямат идея как това предложение да бъде превърнато в реалност. Референдумът по темата, който е в ход и вече има събрана подписка, усложнява допълнително ситуацията. Именно поради тази причина от червените редици са взели решение да обсъдят идеята на Сергей Станишев на миниконгрес, а не на обикновен пленум на Националния съвет.

От ГЕРБ пък са категорични, че процедурата по промяната на Изборния кодекс или на Конституцията на Република България ще забави сериозно изборите. Това означава, че на кабинета Орешарски ще бъде дадена възможност да управляват страната поне още няколко месеца, за да може да работи Народното събрание. От партията на Бойко Борисов поискаха задължителният вот да се впише в Изборния кодекс и така според тях няма да се наложи да бъде извършван ремонт на основния закон. Ако все пак се тръгне към промяна на Конституцията на Република България, то гласовете на двете партии, плюс тези на партия „Атака”, която подкрепя задължителното гласуване, са задължителни. Подобна промяна обаче ще отнеме поне 40 дни, пише pik.bg.