Сергей Станишев трябва да вземе решение до петък

Председателят на БСП Сергей Станишев е изправен пред сериозна дилема.

Той трябва да вземе решение до петък (27 юни) дали възнамерява да влезе в Европейския парламент или остава депутат в България. Петък е крайният срок, в който Сергей Станишев има възможност да депозира искането си за напускане на българския парламент. Другият вариант е да остане депутат в българското Народно събрание, но за целта трябва да се откаже от Брюксел, тъй като вече е акредитиран там.

[caption id="attachment_413907" align="alignright" width="300"]Сергей Станишев трябва да вземе решение до петък Сергей Станишев трябва да вземе решение до петък[/caption]

От „Позитано”20 изтъкват, че Сергей Станишев в никакъв случай не нарушава правилата, тъй като Европарламентът ще стартира работа официално на 1 юли. Дилемата, пред която е изправен червеният лидер е доста трудна, тъй като в този момент присъствието му в Брюксел е необходимо предвид, че се провеждат важни преговори за избор на ръководство на Евросъюза. От твърденията на източници от Брюксел става ясно, че в резултат на проведените разговори на Станишев с ръководството, е взето решение от 10 леви лидери от европейските страни да подкрепят кандидатурата на Жан-Клод Юнкер от ЕНП за председател на Европейската комисия.

В последните дни Сергей Станишев не е имал официални изявления, ако изключим информацията, която бе разпространена от пресцентъра на БСП позиция, относно мълвата, че той и половинката му Моника притежават имение в Швейцария.

Към днешна дата, положението в БСП не е никак розово. Социалисти в Перник масово напускат редиците на партията като по този начин бойкотират политиката, която води Станишев. Запознати посочват, че 46 от членовете на БСП-Перник, са напуснали групово партията. В заявленията си те посочват, че прекратяват доброволно членството си, поради несъгласие с водената политика от централното ръководство на партията. Те подчертават, че не са против БСП, но се обявяват срещу политиката, която се води през последните години на т.нар. преход, както и политиката на лидерство на всяка цена, пише pik.bg като се позовава на информация на novini.bg.