Ексрегионалната министърка Лиляна Павлова се прости с годишната си заплата в размер на 600 000 лева, след като бе разкарана от поста вицепрезидент на Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ)."

Макар да звучи изключително впечатляващо, длъжността на Павлова е чисто синекурна, обясняват финансисти. Реалната работа по управление на милиардите се върши от стотиците чиновници, а вицепрезидентите само подписват изготвените от тях доклади и проекти за решения.

 

Самото назначение на някогашното пухкаво острие на ГЕРБ е чисто политическо. България, както и останалите държави акционери в ЕИБ, има право да номинира по един свой представител в управлението на трезора. Изисквания за опит в банковата сфера, какъвто бившата регионална министърка очевидно няма, не се поставят, обясняват еврочиновници. Обичайно правителствата пращат там верни свои кадри, изпаднали по някаква причина от голямата политика. В кабинета „Борисов-3“, Павлова бе министър, отговарящ за 6-месечното ротационно председателство на съвета на ЕС, което страната ни пое през януари 2018 г. 

 

След неговия край постът й реално се обезсмисли, което наложи спешно да й се търси нов. Така през2019 г. след предложение от Министерския съвет царицата на магистралите се озова в Европейската Инвестиционна Банка с месечна заплата от 25 000 евро. Извън всевъзможните бонуси и премии, разбира се.

 

Както си му е редът, малко преди изтичането на мандата на Павлова, „Продължаваме, промяната“ също пробва да уреди свой човек в ръководството на банката.

Финансовият министър Асен Василев номинира за поста съпругата на Даниел Лорер – Виолета Лорер, но след избухналия скандал и обвинения в брутална шуробаджанащина тя обидена оттегли кандидатурата си.

 

Доколко е била напрегната работата на Лиляна Павлова в Европейската Инвестиционна Банка, говори и фактът, че докато бе вицепрезидент на трезора, 44-годишната  ексминистърка успя да забременее и роди сина си Преслав. Според лекари на тези години бременността е доста рискова и поне в последните 2-3 месеца бъдещите майки трябва да се пазят от стресови ситуации. Затова и масово излизат в болнични. Павлова предпочете да си запази добре платената работа и до последно умело прикрива наедрялото коремче с ефирни луксозни шалове, така че никой да не може да разбере за щастливото събитие, което й предстои.

 

Секна огромната заплата на Лиляна Павлова

 

Явно си е струвало. От имотната й декларация, подадена пред КПКОНПИ, става ясно, че успяла да спести над 100 000 лева и почти 800 000 евро.

Богаташ е и таткото на Преслав. Както стана ясно преди време, Павлова живее от няколко години с гаджето си Парашкев Кръстев. Двамата се запознават, докато тя е регионален министър, а той – директор на държавния холдинг „Автомагистрали“ и лично надзирават построените и ремонтирани от ГЕРБ пътища. Снажната осанка на Кръстев дотолкова впечатлява министър Лили, че тя набързо се развежда със съпруга си Пламен Николов, с когото имат голяма дъщеря.

 

 

След като второто правителство на ГЕРБ е свалено, Парашкев Кръстев набързо е изритан от важния пост, през който се усвояват милиарди левове за пътно строителство. Повод за уволнението му е тежкият инцидент в тунел „Ечемишка, при който жена бе убита в автомобила си от паднало осветително тяло. След трагедията стана ясно, че за поддръжка на съоръжението отговаря фирма „Автомагистрали”, а ръководството месеци наред изобщо не е реагирало на сигналите, че висящите от тавана лампи са изгнили.

 

Както се казва, всяко зло за добро. След уволнението си любовникът на Лиляна Павлова набързо се захвана с частен бизнес и днес е мултимилионер. Така, освен че има възможност да задоволява капризите на своята възлюбена към марковите дамски чанти от последните колекции на „Прада“ и „Диор“, Кръстев успява да купи и струващ над 3 млн. лева огромен апартамент от 350 квадрата в елитен столичен квартал. Отделно от това, две от фирмите му – „Созополис риал естейт“ и „Черковна Риъл Естейт“ имат недвижими имоти с пазарна цена още няколко милиона лева.

Източник: Уикенд