Много внимателно наблюдавах процесите в държавата ни и в света през последната година, от създаването на  "Български гласъ" до днес. И заключението, до което стигнах, е следното: Светът се е изродил в свят без морал и ценности, без доброта и визия за бъдещето! Нароили са се войнолюбци и конформисти, хора, които се стремят да рушат, мажат, заклеймяват, осмиват и тласкат съзнателно обществата и държавите към унищожение! Унищожение човешко, морално и физическо. В страната ни, в частност, ситуацията е страшна. Народът ни е обезверен, примирил се и невярващ в абсолютно нищо и на никого! Разумните идеи и послания за развитие и бъдеще на страната, които се опитахме да изложим и с които се опитахме да посъбудим и амбицираме народа, не бяха чути. Аргументите на конформистките и популистки псевдо-борци за добруване на страна и народ бяха единствено личностни и се свеждаха само до това, че - видиш ли - не съм „красив и слаб", обидите се сипеха и диалог по темата „бъдеще“ не последва. И естествено, безвремието се удължи за още неопределен период. Във всеки случай военолюбците и слугите на посолствата взеха връх!

Обмислях внимателно следващата стъпка и това, което ще напиша и кажа на гражданите. Отлагах я, защото се надявах някак си от само себе си нещата да тръгнат в тази посока. Но, уви!

Както в държавата, така и в църквата нещата не вървят добре и това е така, защото двете институции не си комуникират една с друга! Държавата не се меси в работата на църквата (освен чисто финансово, гледайки да си прибира дължимото). Църквата пък потъна във вътрешни борби след кончината на Сливенския митрополит и Патриарха. Свещениците имат най-ниските заплати в България и са напълно обезправени!И ето решението за бъдещето, което предлагам:НИЕ ОТ "БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ" ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА, ПОЗВОЛЯВАЩИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО НА ЦЪРКВА И ДЪРЖАВА!!!

 

На първо време ще искаме свещениците в съответните общини и енории да имат място в общинските съвети, да имат право на вето и да следят и гласуват от гледна точка на морал и нравственост! Съответно да получават и възнаграждения като на останалите съветници. В областната управа, освен областният управител, за спазване на право, етика и морал да съблюдава и митрополитът! Да има правата и привилегиите на областния управител. В парламента по право да присъстват и патриархът и представителите на другите две големи религии - мюсюлмани и идеи. Те също да имат правата на народните представители и техните гласове(естествено, представени пропорционално според броя на вярващите, които представляват). Да съблюдават законите, които се приемат, от чисто морална и общочовешка етика и доброта. Към всеки храм да се изгради детска градина  а в училищата да има задължителни часове по вероучение и така да учим младите хора на доброта, смирение и човеколюбие.

 

И чисто исторически погледнато! Рим е бил чиста и свята република със сенат и демокрация. Но корупцията и клиентелизмът до такава степен са разяли устоите на държавността, че са дошли военните императори-диктатори! Което е довело до разделянето му на две държави: източна със столица Константинопол и западна със столица Рим. Западната е продължила по стария път и скоро след това е завладяна и приключила. А източната се сраства с църквата и вярата и продължава като лидер и устоява още 1058 години. Също така, нашата България е била силна и на три морета тогава, когато църквата и държавата са били едно. А в тъмните векове на робство сме оцелели благодарение на църквата! И да -това ще доведе до един нов обществено-политически строй.И да - това ще настрои срещу нас и псевдолибералите, и  десните популисти.И да - това ще настрои срещу нас може би и самата църква, защото тя ще загуби своята привидна независимост.А в същото време се чува, че се готвят промени в закона за вероизповеданията и актовете на митрополитите ще бъдат поставени под съдебен контрол...

Източник: crimesbg.com