Шестчасов разговор между Станишев и Местан решил какво ще се случи с кабинета Орешарски

Съдбата на кабинета Орешарски е била решена след шестчасов разговор между Сергей Станишев и Лютви Местан. Двамата са се срещнали в сряда вечерта и са провели емоционален диспут за съдбата на правителството, издават хора от двете партии.

[caption id="attachment_412454" align="alignright" width="300"]Лютви Местан и Станишев решили съдбата на кабинета Орешарски Лютви Местан и Станишев решили съдбата на кабинета Орешарски[/caption]

Идеята на лидера на БСП била да се сформира второ правителство, но в рамките на кабинета Орешарски. Лютви Местан обаче не бил съгласен, тъй като смятал, че няма достатъчно средства за сформирането на подобно второ правителство. Основният му аргумент били спрените от Европа субсидии. Оказа се, че няколко дена преди тази среща, Сергей Станишев е разговарял и с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на който е бил обсъждан вариант да се състави силно червено правителство, начело на което да застане самият Станишев.

Доган обаче категорично отхвърлил този вариант. Така се стигнало до пресконференцията на Лютви Местан вчера, на която той изненадващо обяви, че иска оставката на кабинета Орешарски и предсрочни избори до края на годината, научиха от "24 часа".