Корнелия Нинова се гласи отново да предложи името си за кандидат за лидер по-късно тази година на пряк избор на председател.

 

Редовният отчетно-изборен цикъл е през 2024 г., но стартът на процеса ще започне още през тази. 

Шокиращата новина, че Нинова се гласи за трети мандат достигна след заседание на работната група по промяна на устава на Столетницата. Запознати издават, че се гласи мащабен ремонт на партийния закон, в който от 2008 г. по предложение на тогавашния лидер Сергей Станишев, залегна т.нар. мандатност.

 

С хитър трик Корнелия си урежда трети мандат като лидер на БСП

Към момента Нинова е в края на втория си мандат и по чл. 18 на текущия устав, няма право да се кандидатира за трети. Това ограничение обаче не се отнася в случаите, когато има решение на НС на БСП за общинска партийна организация под 150 членове. При предсрочно прекратяване на мандат същият социалист не може да бъде избиран отново за председател на ОбС, РС, ГС, ОблС на БСП, преди изтичането на текущия мандат и не по-рано от една година от прекратяването, пише изрично там.

 

Според запознати редовната група предлага на заседанието на конгреса идния месец, въпросният член да бъде променен, като специално мандатността да падне за основните органи на партията – областен, общински и районен социалист №1. 

Прокара ли се обаче такъв ремонт, Нинова ще има пълното право да ревизира текста и за самия председател, т.е. за себе си и така на практика да започне подготовката за нов пряк избор с прогнозирана дата за провеждане септември-октомври 2024 г.  „Сякаш Путин променя Конституцията, за да остане пожизнено президент“, шегуват се вече в червените редици.

 

Припомняме, че миналия избор за председател се проведе в изключителни дрязги между ръководството и опозиционните ядра в партията заради ожесточени спорове за партийните списъци с имащите право на глас, както и за мъртвите души в тях заради непълно функциониращата електронна система с книжките.

 

Целта е чрез промените в устава да се постигне организационно укрепване на партията, вкл. и адаптацията й към новата дигитална среда, гласеше официалното съобщение от „Позитано“ 20 за готвените поправки миналата година.

 

Оказва се обаче, че организационното укрепване на партията преминава и през премахване на т.нар. съвместимост на постове. В момента устава не допуска местните шефове да заемат места на депутати, министри или европейски представители. 

Нинова обаче допусна изключения в лицето на Иван Петков в Пловдив и Борислав Гуцанов във Варна.

 

Затова настоявала и за тази поправка да падне въпросната забрана, въведена в миналото по предложение на опозиционера й Кирил Добрев, разкриват още социалисти.

Източник: Уикенд