Руският енергиен гигант Газпром съобщи изключително тревожна новина – обявява форсмажор

Днес агенция Ройтерс е получила тревожното писмо от Газпром, в което се обявява, че се въвежда форсмажор в доставките на газ. Това предизвика моментална паника на борсите, а също така сред управляващите в Европа.

Русия смрази цяла Европа с безпрецедентно изявление

Обявяването на форсмажор по същество ще рече, че спазването на договори за доставка и плащания е под въпрос и са възможно всякакви неблагоприятни развития на ситуацията.

Форсмажор се обявява в ситуации извън контрола на компаниите, като рязка промяна в законодателство, природни катаклизми,  война, изземване от държавата, инциденти и други.

Това може да може да се отрази много негативно на Европейската икономика, която е зависим от руския газ и не случайно санкциите не засегнаха почти вариантите за разплащане с Русия.

Вече се появи информация, в което се твърди, че Европейският съюз ще „затяга колана“ що се касае до използване на газ.

Руският монополист на износ на газ обяви, че вероятно няма да успее да изпълни своите задължения по договор, заради новите обстоятелства.

В същото време стана ясно, че южната ни съседка Гърция се подготвя на най-тежкият сценарии за снабдяването с газ. Около 2/5 от цялото потребление на Гърция се захранват именно от Газпром и спирането на доставките може да има пагубно влияние върху гръцката икономика.

Йоанис Иконому, говорител на гръцкия кабинет заяви, че се подготвят отдавна и са готови дори за най-тежкият сценарии.

Източник: Блиц