Русия и Китай градят нов световен ред, без Запада

Съюзът между Русия и Китай все повече заприличва на брак. Русия предлага оръжия, пазари, газ, а Китай – набиращия сила юан, нови технологии и зона за свободна търговия. А също така е и перфектния партньор срещу Запада. Въпросът, който всички обаче си задават, е – по любов ли е „бракът“ между Русия и Китай, или само по сметка?

BRICS vs. EU

Както е известно от дълги години Русия планира изграждане на съюз, който да е политически, икономически, финансово и дори териториално стабилен, и който да е в противовес на ЕС. В него влизат пет държави, коя от коя по-богати и по-важното – икономически центрове в различни точки от света – Европа, Азия, Африка и Южна Америка – Индия, Китай, Русия, Бразилия и Южна Африка – водещите центрове в световната икономика. Обединени правят сила, с която останалия свят, иска или не, трябва да се съобразява. На среща днес, руския президент Владимир Путин заяви, че в съюз Русия и Китай могат да решат всички актуални проблеми на международната икономическа и политическа сцена. А като част от БРИКС планират да създадат банка за финансиране на инфраструктурни проекти на държавите-членки в организацията, а също така и да я превърнат в най-мощния финансов инструмент в света. И да започнат изграждането на нов световен ред.

Случаят Сноудън, Русия и Китай

През 2013 година един мъж, който работи на чиновнически пост в NSA, разтърси целия свят с разкритията, че САЩ шпионират съюзниците си. Името му е Едуард Сноудън. Американският шпионин се укрива в Русия, където получава убежище от властите. Това бе и началото на края. Русия се отдръпна от Вашингтон, те започнаха да атакуват сферите й на влияние, и се наложи страната да потърси нов съюзник — Китай. [caption id="attachment_451000" align="aligncenter" width="600"]Русия и Китай градят нов световен ред заедно Русия и Китай градят нов световен ред заедно[/caption]   Връзките между двете държави стават все по-здрави — освен безмитния икономически съюз, BRICS и планирането за въвеждане на обща валута, обединяват сили и във въоръжаването. Отношенията им все повече заприличват на брак. Въпросът е, дали ще съюзът издържи, ако САЩ успеят да отмъкнат от Русия китайските им партньори, или Индия? Защото Вашингтон не спи...