Румяна Тодорова се крета във властта благодарение на влиятелната си сестра

Румяна Тодорова, по-известна като Каката, тъй като е по-голямата сестра на евродепутата Илияна Йотова, докара Здравната каса до фалит.

Поради факта, че Здравната каса е изпаднала в колапс, лекарското съсловие поиска спешна среща с министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на финансите Петър Чобанов и представителите на всички парламентарни групи в парламента. От Българския лекарски съюз определиха създалата се ситуация като „сложна обществено-политическа обстановка”. Задълбочаващата се финансова нестабилност на здравната система обаче е повече от стряскаща се посочва в съобщение на БЛС, което бе разпратено до медиите.

[caption id="attachment_413454" align="alignright" width="300"]Румяна Тодорова се крета във властта благодарение на влиятелната си сестра Румяна Тодорова се крета във властта благодарение на влиятелната си сестра[/caption]

Ръководството на съсловната организация подчертава, че е необходимо да бъдат взети спешни мерки, които да гарантират устойчивото функциониране на сектора. Те подчертават, че за времето, в което Румяна Тодорова управлява касата, дефицитът е нараснал сериозно, непрекъснато се увеличават и дълговете на лечебните заведения в страната. По всичко личи обаче, че сериозното състояние, в което се намира Здравната каса по никакъв начин не смущават Румяна Тодорова-Каката, която се крета във властта благодарение на подкрепата на влиятелната й сестра.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обяви в прав текст, че от началото на месец септември, съществува огромен риск здравеопазването да остане без финансиране. Това ще се случи, ако не бъде актуализиран бюджета на Здравната каса, стана ясно от думите на Райчинов в интервю за Българското национално радио. Запознати припомнят, че до 15 юни, Здравната каса трябваше да изготви доклад за състоянието на бюджета от фонда, тъй като дефицитът се равнява на стойност около 400 милиона лева, пише pik.bg.

Предвид създалата се сложна политическа ситуация в страната обаче, очевидно проблемите в здравеопазването, които не са от вчера, са най-белия кахър, който би могъл да притесни родните политици. Румяна Тодорова очевидно вече си е „оплела кошницата” и е в готовност да излети във всеки един момент. Най-потърпевши от цялата тази ситуация разбира се остават хората, които измират като мухи заради отдавна разпадналата се здравна система.