Неразделна част от най-новата ни история са имената на няколко служебни премиери, извадили България от тежки кризи и изпълнили краткото си управление с мъдрост. Онова, което малцина знаят е, че в столицата има личност, сякаш призвана да изпълнява в тишина и упоритост длъжността “служебен” кмет, внасяйки ред в хаоса, наследен от предшествениците му.

 

Това е арх. Румен Русев, временно изпълняващ длъжността кмет на район “Красно Село”. Той бе избран от Столичния общински съвет с впечатляващо единодушие на 27 април т.г., след като малко по-рано тогавашната кметица бе отстранена от съда заради чудовищен конфликт на интереси и престъпна небрежност, коствала живота на невинно дете.

 

Новият пост е същинско дежа вю за доскорошния председател на СОС, който през 2018 г., отново на пожар бе командирован да спасява друг затъващ район - “Младост”, чиято кметица пък бе арестувана и осъдена за корупция и злоупотреби.

 

Въпреки, че всяко от двете кметства, поверени в ръцете на арх. Русев, има различен облик и специфика, общото кратно между тях е, че те изживяват истински ренесанс под управлението на инженера-градоустройственик. За по-малко от месец след встъпването му в длъжност, жителите и на двата района признават, че като по чудо започват да се ремонтират вътрешни улици, пейки и детски площадки се появяват буквално за една нощ, а забатачени от предшествениците му проекти възкръсват за нов живот, създавайки работни места, нова инфраструктура и разбира се - естетическа наслада за жителите им.

 

Най-скъпата придобивка за обитателите на “Красно село” е новооткритата детска ясла за 40 деца, която по предложение на временния кмет и благодарение на Столична община е била иззета като обект от предишното ръководство на района, за да да бъде довършена.

 

Арх. Русев с огорчение и болка споделя, че  за съжаление, има много подобни обекти в “Красно село”, най-вече така нужната за хората детска градина, която е забавена повече от две години от старата кметица. “За два-три месеца успяхме да приключим проектирането, да съгласуваме всички визи в експлоатационните дружества, да намеря и назнача надзор, за да напиша оценка за съответствие. Нещата, свързани с детските градини и с училищата - бившата управа на района е абдикирала тотално, нищо не е правило за съжаление. Както знаете, Столична община отпускаше на всички райони много пари за правенето на тротоари, но в “Красно село” не е било правено абсолютно нищо. Детски площадки не са били поддържани – в момента се правят ремонти на някои от тях. В небезизвестния парк "Хиподрума" сега поставихме тенис маси, нови пейки и почистихме и игрищата, за да могат децата да спортуват, но всичко това успях да го направя последните два-три месеца”, с облекчение прави равносметка той.

 

Румен Русев – архитектът, който възроди “Красно село” и “Младост”

Същото облекчение преди шест години изпитаха и софиянците от “Младост”, които за година и малко получиха облагородени зелени площи, детски градини и нови жилищни сгради, както и такива с обществено значение.

 

Точно в тази насока опонентите на Русев отправят най-много критики, обвинявайки го, че при управлението му строителството кипи. “Щом един проект е законен, той ще бъде изпълнен”, категоричен е кметът на Красно Село, давайки си сметка, че точно строителните проекти обслужват нуждите на постоянно растящата ни столица.

 

До края на краткия си мандат арх. Русев планира да изгради още една детска градина в ж.к. "Славия". “Тя ще бъде за пет групи, но не вярвам в близките два месеца да успея да организирам поръчка, защото е свързано с доста предварителна подготовка и много неща, които трябва да се направят преди да започне самото проектиране. За всяко едно нещо се изисква време, което си е по закони и по наредби”, пунктуално разяснява градоначалникът, който е замислил да направи и футболно игрище за обитателите на “Хиподрума”.

 

Има ли рецепта за успешен мандат, пък макар и кратък, се питат бъдещите кандидати за София. Освен дълбоко вродената почтеност и родолюбие, характерни за арх. Русев, успехите му могат да се обяснят и с впечатляващата биография. Има завършено висше образование в специалност "Инженер по пътно строителство" и специалност "Архитектура". Административният му опит е като заместник-кмет на Столичната община - Район "Младост" от 15.03.2017 г. до 04.06.2018 г., както и на временно изпълняващ длъжността кмет отново на “Младост” и на “Красно село”. Участва в комисиите по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, както и по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет.

 

Доброто име, което кметът изгради сред жителите на София резонно поражда въпроса няма ли как в ръцете но личности с неговия размах, трудолюбие и добросъвестност да бъдат поверени съдбините на столицата, поне за един, но този път пълен мандат? “Все още водя разговори”, лаконичен е архитектът и отново се залавя за работа, защото тя чака именно на хора като него.

Източник: crimesbg.com