Списъкът търпи постоянни промени

Много преди да стане ясно дали ще има правителство на Продължаваме промяната, президентът Румен Радев е започнал реденето на служебния кабинет.

Според теорията на конспирациите в подбора на кадри прозира дългата ръка на президентшата Десислава Радева, вероятно защото някои от тях са доста екзотични.

Иначе за всички е ясно, че тя върви по пътя Камино, но пък подборът на кандидатурите е започнал още преди тя да стане пилигрим.

Румен Радев се оглежда за служебни министри

Твърди се, че изборът за служебен премиер е паднал върху Гълъб Донев, с когото Радев е приятел. Освен това двамата са възпитаници на едно и също военно училище.

Като министър на правосъдието се спряга името на столичната адвокатка Екатерина Димитрова. Сред известните имена, които са нейни клиенти са Христо Стоичков, Евгения Калканджиева, Миню Стайков, семейство Баневи и др.

Вариант за правосъдното министерство е и Крум Зарков, който е най-яростният противник на Корнелия Нинова.

Името на Христо Алексиев е спрягано за служебен министър на транспорта.

Припомняме, че Слави Трифонов също го бе посочил за транспортен министър в неосъществения си кабинет.

За него се знае, че още 25-годишен с диплома за бакалавър по политология от Пловдивския университет е назначен за съветник на скандалния министър Петър Мутафчиев (БСП).

Румен Радев обаче все още има колебания за финансовия министър, тъй като икономистите, около които се върти интригата са двама. 

Единият е Любомир Дацов, който бе зам. финансов министър и предложението на Слави Трифонов за икономически министър, което така и не бе реализирано. На този етап Дацов отрича да е получил такава покана.

Другото име, което се обсъжда за тази позиция е Моника Димитрова – Бийчър, която вече бе зам.-министър на финансите в правителството на Стефан Янев.

През месец май името й нашумя като шеф на БДЖ за един ден. След като бе назначена за финансов директор на компанията и остана на поста едва едно денонощие, бе уволнена от транспортния министър Николай Събев, но причината така и не стана ясно.

За просветното ведомство, президентът Румен Радев се колебае между три имена – доц. Григорий Вазов, проф. Миглена Темелкова и акад. Христо Белоев.

Разбира се посоченият списък на потенциалните кандидати за министри е доста гъвкав и търпи постоянни промени. Друг е въпросът, че може изобщо да не се стигне до тях.

Източник: Уикенд