Провалът на опитите на президента да саботира създаването на стабилен кабинет,

 изобщо не го е отказало от властта.

 

Румен Радев с мощна атака за местната власт

Румен Радев ще атакува местните избори наесен със свои доверени хора и в момента побира сред местната власт, за да си осигури нови попълнения наесен, които да може да постави като кметове или общински съветници.

 

Пръв призна, без да споменава държавния глава за кариера в политиката, бившият МВР-шеф Иван Демерджиев, който се говори, че под давлението на Радев ще атакува кметския стол в Пловдив. Президентът по Конституция няма никакво право нито на политически пристрастия, нито на партийна принадлежност или строителство, но Радев заобикаля ловко върховния закон, като ще бута свои хора като независими кандидати или пък издигнати от инициативен комитет.

 

Президентът бил напълно наясно, че подопечният му няма шанс да спечели в Пловдив кметския стол, и готвел за него нов пост – бъдещ служебен премиер. При евентуален крах на и без това  нестабилната коалиция, президентът щял да направи верния Демерджиев премиер, а доскорошният първи в служебното правителство Гълъб Донев – вицепремиер и министър на социалната политика.

 

Не само Демерджиев обаче ще е един от хората на президента, за които гласоподавателите ще могат да дадат вот – ексначалникът на регионалното ведомство Иван Шишков

вече обмисля дали да не атакува стола на Йорданка Фандъкова. Шишков е архитект по професия и нескромно признава, че столичани харесвали работата му и ще се бори за кметския стол в София. Далеч  по-интересна номинация обаче стяга президентът в Кюстендил.

 

Бившият служебен министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев бил фаворит на държавния глава за Града на черешите, ала известният медик никак не бил очарован от фактът, че началникът му има още задачи за него и след приключване на мандата. Д-р Меджидиев е с безупречна репутация  и е известен като изключителен професионалист в областта си като лекар УНГ и доволно от юни се върнал да управлява ресорното отделение в институт „Пирогов“.

 

Д-р Меджидиев може напълно реално да спечели изборите в Кюстендил, тъй като освен, че е родом от Дупница, специалистът е почитан и харесван от всички, ала никак не му се нравело да става част от политиката. С много увещания всъщност именитият лекар се съгласил изобщо да е служебен здравен министър, а в момента е здраво увещаван да се гмурне в битката за кмет.

 

Най-голям коз обаче е не кой да е, а кметът на Бургас. Държавният глава и сателитите му вече са провели няколко разговора с Димитър Николов, който няма да се бори наесен от името на ГЕРБ. Лидерът Бойко Борисов вече обяви, че Николов, както и Фандъкова са били твърде дълго на власт и няма да бъдат номинирани и издигани за кметове повече. Вбесеният Димитър Николов обмисляше да се кандидатира като независим кандидат, тъй като Бургас го одобрява, а сега Радев хвърлил око на морския градоначалник да му стане „президентски кмет”

 

Освен Димитър Николов на срещи и разговори са викани и други от успешните кметове на ГЕРБ, които имат шанс да повторят мандата си, въпреки че партията ще ги издигне.

Говори се упорито за управниците на Враца и Стара Загора – Калин Каменов и Живко Тодоров, както и за градоначалниците на други градове, дори не областни.

 

Много от кметовете на ГЕРБ отклонявали учтиво на този етап поканите за разговори, ала други вече склонявали да пристанат на държавния глава и неговата „кметска партия в сянка”. Да се кандидатира за кмет на Велико Търново, била увещавана и Весела Лечева, но най-вероятно тя няма да се впусне в битката.

Източник: Уикенд