Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска военна помощ от България. Президентът на страната Румен Радев обаче му обясни, че този акт си има цена и той не е склонен да я плаща. А още по-малко да допусне въвличането на страната ни в конфликта и включването й в преките военни действия.

По време на среща между двамата лидери днес, Радев многократно заяви, че е против агресията на Русия спрямо Киев и е необходимо военния конфликт да спре. Той самият осъди действията на Кремъл и обеща хуманитарна и логистична подкрепа на Украйна, но отново оставя на преден план въпроса с въоръжаването.

"Не мога да позволя да се дадат български оръжия и боеприпаси, както и самолети, тъй като това ще отслаби способността на собствената ни държава да се отбранява, особено в тези смутни времена. Ние сме за дипломатическо разрешаване на конфликта", заяви още Радев.

Зеленски заяви, че е принуден да се бори с "психично неуравновесени хора в Кремъл, чиято цел е единствено да унищожат като народ украинците". След това българският президент прекрати публичната част от срещата и помоли остатъка от разговора да се води при закрити врати.

Едно е ясно: Зеленски не иска да приеме, че е необходимо да се водят тежки, но наложителни преговори с Русия, които да сложат край на войната и на отнемането на многобройни украински животи. В същото време в София правителството е готово на всичко да въвлече страната в конфликта, като действията на министрите са лишени от всякаква логика. Резултатът е повече от смущаващ, а последствията от всичко това - за сметка на цялото общество...