С издигането на Тодор Ангелов за кмет на Бургас, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов създава топли връзки с Георги Първанов, прави опит за отлив на гласове от старата генерация и недоволните в БСП и разбира се – реверанс към президента Румен Радев.

 

Ангелов се познава с Румен Радев покрай тракийските дружества, които представлява, след като отношенията му с бившия им председател и дългогодишен ляв апаратчик Красимир Премянов се обтегнаха.

 

Румен Радев овладява с нов трик местната власт на предстоящите избори

Изненадващата кандидатура на Тодор Ангелов за кмет на морския град е хитър ход на партията на Копейкин да получи вот от максимален брой разнопосочни гласоподаватели. Ангелов е в много добри отношения с президента Румен Радев, двамата почти заедно изкатерили връх „Шипка” за едни от миналите чествания за 3 март. Покрай работата си с Красимир Премянов получил и достъп до електората от „старата генерация” на БСП. Въпреки че се изпокараха жестоко, Ангелов отново си проправил път към недоволните в БСП и хората от стария апарат чрез дъщерята на Премянов – Красимира Янкова, която преди време засипа със суперлативи.

 

Освен на тези два коза, лидерът Копейкин разчитал и че стари и закърнели в славното минало на столетницата социалисти също щели да пуснат вота си за Ангелов в морския град благодарение на старите му връзки с експрезидента Георги Първанов.

Ангелов бе от квотата на АБВ – партията на бившия държавен глава, в общинския съвет. В този случай лидерът на „Възраждане“ отново разчитал кандидатът му да получи основен вот от омерзените от Корнелия Нинова, тъй като АБВ се отцепи от БСП и завлече доста недоволни от лидерството й със себе си. Двете партии така и не си протегнаха ръка официално въпреки апелите през годините на всевъзможни леви обединители.

 

Активисти на други партии пък подозират още по-голяма интрига в номинацията на Ангелов, отново разигравана от президента Радев. Според мнозина държавният глава се отказал да прави политически проект дори неофициално преди местния вот, а щял да разчита на вече готовото и реализираното в парламента „Възраждане”. От месеци е ясно, че държавният глава се опитва да овладее местния вот и ухажва страстно настоящи кметове, фаворити на други партии по места, спрягани за независими кандидати или както твърдят в случая, направо си уредил „подходящ негов човек” да бъде издигнат в Бургас след съглашение с Костадинов.

 

„От опозицията са способни на всичко, за да очернят наши успешни номинации, които имат шанс за победа на местните избори и да ни вържат към разнообразни отломки от други партии, за да ни дискредитират“, лаконично коментираха от „Възраждане“ слуховете за реверанси и завери с президента Радев.

Източник: Уикенд