Росен Плевнелиев е обвинен, че умишлено е наливал пари в куха фирма, въпреки издадено съдебно решение

Росен Плевнелиев попадна на мушката на ОЛАФ - Служба за борба с измамите с евросредства. Държавният глава е обвинен злоупотреба с европари при изпълнението на проект за воден цикъл в Стара Загора и Димитровград, които средства са отпуснати от Европа. Заедно с Росен Плевнелиев, ОЛАФ ще разследват и бившият строителен министър Лиляна Павлова по същите обвинения.

[caption id="attachment_287215" align="alignleft" width="300"]Погнаха Росен Плевнелиев за далавера с европари Погнаха Росен Плевнелиев за далавера с европари[/caption]

От ОЛАФ са започнали разследването срещу Росен Плевнелиев след сигнал на ПК "Екогласност", подписан от председателят им Емил Георгиев. Въпросният сигнал е подаден още през ноември миналата година. Проектът е за изграждане на пречиствателни станции в Стара Загора и Димитровград по европейски проект. Сумата, отпусната за него, е била над един милион лева, а след решение на Росен Плевнелиев тези пари са отишли не в роден изпълнител на проекта, а в немски такъв.

Конкурсът за проекта е спечелен от консорциума "Хайткамп Маас", част от който са две фирми - немската „Хайткамп строителен холдинг” и турската „Маас Арътма Системлери Иншаат Санай ве Тиджарет”. Единственото участие на българска фирма е на старозагорската „Строителна компания Загора”. Нашенците дефакто са построили цялата пречиствателна станция в града, но не са видели и лев за работата си, тъй като се оказало, че турската фирма посредник е куха. Старозагорската фирма е спечелила и делото в съда за парите си, но Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова не са се подчинили на решението на съда, научиха от БЛИЦ.