Ралица Симеонова изглежда ще се окаже права

Активист от партията на Стефан Янев изрева, че доверието в партията вече се е сринало, а те дори още не са влизали в управлението или парламента.

Той разкрива, че от 12%, подкрепата към тях е спаднала на 4%. Припомняме, че преди броени дни по време на брифинг, Стефан Янев представи новата звезда на партията – предприемача и бизнесмен Иван Станев.

Младият гуру на IT технологиите не само се оказа ренегат от нереализиралия се соло политик Цветан Цветанов, а и още по-лошо – разследван е за крупна имотна измама.

Според мнозина Цветанов прави опит да си осигури позиции в бъдещата власт чрез внедряването на ренегат в партията на Янев.

По-паметливите посочват, че докато „Републиканци за България“ получаваше щедри спонсорства, а бившият МВРР шеф си бе въобразил, че ще се види нареден до държавната баница, от която ще се блажи за нови апартаменти, Станев е бил сред най-верните му сподвижници.

Към днешна дата пък той е верен сподвижник на Стефан Янев и дори стои редом до него, както бе преди до Цветанов.

Преди години Станев стартирал бизнес с имоти, но това довело до грандиозен скандал и дори се стигнало до дело в съда за злоупотреба и завличане на семейство от Кипър с крупната сума от 279 595 лв. Търновецът започнал шеметната си кариера като брокер на имоти, регистрирайки агенция в Горна Оряховица.

Покрай сделките се запознава с двойката от Кипър – Соня и Джордж Парасху. По онова време чужденците не можели да купуват земи у нас. Водени от желанието си да инвестират в имоти у нас, наивните съпрузи се принудили да се доверят на Станев.

През 2007 г., двойката регистрирала собствено търговско дружество „Джордж и Соня Парасху“ ООД във Велико Търново и упълномощили Станев да ги представлява в закупуването на имоти от тяхно име. Допуснали огромната грешка да му дадат неограничен достъп до банковата сметка на фирмата, в която вкарали 856 426 лв.

Отначало Станев отчитал почтено всичко до стотинка, тъй като закупил близо 40 имота в полза на двойката. Изтеглил 613 303 лв. от сметката им и започнал да прави покупки. След мащабния имотен размах за над 320 хил. лв., семейството поискало отчет от младия търновски предприемач, но се оказало, че той не може да им даде такъв.

Те се усъмнили, тъй като парите, които Станев изтеглил от сметката им, надвишавали многократно стойността на закупените имоти. Сумарно сделките били за около 350 378 лева, а дръпнатата сума от сметката им надхвърляла 600 бона.

Така в разстояние на половин година Станев успял да се сдобие с тлъста сума за сметка на клиентите си.

След като подали оплакване в прокуратурата, той им върнал малко над 50 хиляди лева. За оставащите около 270 хил. лева обаче не могъл да даде обяснение как са се изпарили от сметката им.

Той бил изправен пред съда едва през 2012 г. като бил признат за невинен от ВТРС. По-късно обаче съдът отменя оправдателната присъда, но делото зацикля и е върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски.

След този крах, Станев решава да премине „под пагон“. Предвид факта, че е бил собственик и управител на дружеството „Бългериън инвестмънт пропъртийз“ през 2010 година, към днешна дата никой не си спомня за измамата.

По-паметливите обаче си спомниха, че той бе посочен от кмета на Горна Оряховица Йордан Михтиев като експерт, ръководил програмата „CIVITAS“. През 2011 г. около името на Иван Станев гръмна огромен скандал, след като стана ясно, че ще се облажи с 6 000 лв., без да е представил нито един отчет за своята дейност. Така и не се разбра по какви критерии е бил избран да оглави програмата.

Не става ясно и как партията на Стефан Янев се е превърнала в приют за хора, преминали през други политически сили и с компрометирано битие.

Активистите на партията му са силно разтревожени, че чрез Станев, дългата ръка на Цветанов може да се прокрадне отново в политиката.

Други пък се гневят на Янев, че позволява всевъзможни хора да му влизат под кожата и дори не ги проверява, за да е наясно на кого всъщност изповядва тайните на партията си.

Източник: Уикенд