До рокадата на 6 март остават два месеца. Тогава премиерът Николай Денков трябва да хвърли оставка и да предаде щафетата на Мария Габриел, и никой не вярва на властта, че пазарлъците и изнудванията за постове не са започнали. Въпреки, че и според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и според акад. Николай Денков, това са тривиални неща, за които тепърва трябвало да се мисли, на масата на управляващите картите вече са сложени и се въртят имена на министри, които няма да продължат управлението си.

Това се потвърди във вторник, след като изведнъж Борисов реши, че още в четвъртък трябва с десните да седнат на масата, за да обсъдят ротацията.

 

Сред онези, които ще станат свидетели, че колкото си по-високо, толкова е по-дълъг пътят на падане надолу, ще е военният министър Тодор Тагарев. От месеци насам единствените, които бранят военния шеф, са само десните и „Промяната“, а поредицата от гафове, които сътвори Тагарев били трън в очите на ГЕРБ и ДПС.

Първите ламтят да поставят свой човек на елитния пост заради войната в Украйна и възможността те да диктуват правилата за отношението на държавата ни към конфликта и разпределянето на помощите за страната. ДПС също скочиха против министъра, а предвид засилващото се влияние на движението в сглобката, то Тагарев е пътник, категорични са депутати.

 

Редица министри изхвърчат при ротацията. Кои са те?

От „Промяната” са се зарекли да бранят със зъби и нокти Тагарев, ала силите натежават в полза на смяната му. Същото се очаква да и се случи и с министъра на здравеопазването д-р Христо Хинков. Той пък минава за човек на ДБ, но от ПП и ГЕРБ са недоволни от работата му. Според депутати здравният Хинков няма да види повече министерското си кресло след 6 март, тъй като е недолюбван от ГЕРБ, и по-специално от Костадин Ангелов, който отдавна мечтае пак да се върне на бял кон в здравното ведомство. Мотивите на ГЕРБ са, че Хинков е изгубил над 170 милиона лева по Плана за възстановяване заради забавени проекти, а скандалите с уволнения на болнични шефове и одитите на болници не се харесвали на хората на Борисов.

 

Не само министри ще бъдат сменяни, зарекли се от ГЕРБ. Ще има и проверки на работата на досегашните министри, като на мушка била социалната шефка Иванка Шалапатова. За нейна смяна от ГЕРБ не говорят, тъй като по традиция ресорът е горещ картоф за всички управляващи, ала постоянните напускания и оставки на заместничките й били повод да са провери ведомството й с тайна надежда да се намерят нужните компромати и скандали, за да си тръгне сама социалната управничка, признаха с половин уста депутати.

 

Шалапатова забърка няколко скандала в началото на управлението си, свързани предимно с лидерския й пост в „София прайд“, ала понеже не е от министрите, които публично настояват за повече пари за ведомството си в бюджета, Асен Василев бил повече от доволен от назначената съпартийка и затова тя още си стояла на креслото. Заместниците й обаче – Мая Василева, отстранена без обяснение, и Десислава Стоянова, която разгроми шефката си в открито писмо, обсипвайки я с обвинения, били достатъчен повод ГЕРБ да разровят министерството.

 

Сред министрите, за които се говори, че са на мушка, са шефът на културата Кръстю Кръстев и началникът на спорта Димитър Илиев, макар и последният да дразни открито Бойко Борисов и

партията му.

Източник: Уикенд