Реджеп Ердоган активира медийна бомба като издаде разговора си с руския лидер Владимир Путин, по време на общата им среща в Узбекистан. Двамата са разговаряли на четири очи и основната тема, разбира се, е била за Украйна и войната, която вече трае цели седем месеца.

Според турския президент Путин е на крачка от мира и желае да сложи край на това безумие в 21 век. "Путин ми каза, че иска мир и е готов да спре военните действия на страната си срещу тази на Зеленски. Разбира се, трябва да има разговор и взаимни компромиси и от двете страни, за да може това да се случи, защото в момента ситуацията е патова", каза Ердоган.

И добави, че особено в последно време нещата между Русия и Украйна вървят доста на зле и това би довело до още по-сериозни проблеми, ако не се обърне внимание навреме.

"Нашата позиция, позицията на Турция, в момента е същата като преди. Ние няма да вземем страната на нито един от лидерите, а ще бъдем поддръжници и ще апелираме само за мира. Да, даваме безпилотни военни самолети на Киев, но и не подкрепяме наказанията на другите страни към Русия. Пак повтарям - няма да влизаме на страната на никоя воюваща държава, без значение коя е тя", заяви турският държавен глава.

Путин също сподели, че е доволен от разговорите с Ердоган и че Турция постъпва правилно по отношение на целия този казус.