Радослав Ревански от ДПС е първият избран за кмет на Община в България за мандат 2023-2027 г. Той е единственият кандидат за кмет на община Белица и ще започне третия си мандат още в деня на вота, дори и само една бюлетина да има пусната в урните за него.

Феноменалното в случая е, че за първи път в историята на демократична България, кмет на община заедно с кметовете на всички населени места са единствените кандидати. Избори за кметове на села ще има в Бабяк, Горно Краище, Дагоново, Лютово, Кузьово, Палатик, Черешово, Орцево и Краище, но и там единствените регистрирани кандидати са от ДПС.

Ревански благодари от името на всички за доверието и признанието и категорично пое ангажимент да се надгражда направеното до момента и да се запази отношението към хората.

През 2015 и 2019 г. Ревански бе избиран на първи тур с огромна преднина пред кандидат на ГЕРБ.

 

 

Радослав Ревански: Най-голямата ми амбиция е курорта Семково

·         Продължихме обновяването на всички населени места

·         Първата ми задача ще е да инспектирам как се движат проектите

·         Ще се възползваме от всички програми в новия период, за да сме в услуга на гражданите

·         Работя, за да превърнем модела Белица, в модел на България, казва кметът Радослав Ревански

 

 

- Г-н Ревански, какво се промени в Белица през последните 4 години?

- Категорично можем да кажем, че през последните 4 години продължихме обновяването на всички населени места в община Белица и подобрихме условията за правене на бизнес.  Това, което бяхме поели като ангажимент, е изпълнено, даже преизпълнено - улици, водопроводи и най-вече близостта до гражданите. Достъпът до всеки кмет и най-вече до кмета на общината и до екипа му е всекидневен.

- Време е за ново начало, гласи слоганът на ДПС за изборите. Кое ще бъде новото начало в Белица в новия Ви мандат?

- Всъщност новото начало в община Белица ще е новото продължение на двата успешни мандата, които имаме към момента, за да може да продължи обновяването и моделът Белица, който развивахме за 8 години, да се превърне в успешен модел на България.

- Как ще надградите досегашната си работа?  Кои са основните приоритети в програмата Ви?

- Основните приоритети в програмата ми и най-голямата ми амбиция като кмет изобщо е развитието на Семково - да направим пътя, който в момента се реновира. И най-вече, тук силно се надявам държавата наистина да ни чуе, държавният горски фонд, какъвто е статутът на курорта Семково, да стане общинска собственост, за да може да го развиваме по начин, по който би отивало не само на община Белица, но и на целия регион.

- Привличането на инвеститори е основна предпоставка за разкриването на нови работни места и развитие на населените места. Каква е визията Ви?

- Както вече казах, голямата ми амбиция е Семково. В момента се правят и малки предприятия на територията на Белица, но големият инвеститор, който може да разкрие много нови работни места, за да задържим хората в нашата община, е развитието на Семково. Така, че това остава основна цел в новия мандат.

След като вече направихме почти цялата инфраструктура в община Белица, знаем, че има находища на минерална вода, ще си поставим за цел и направата на сондажи за намиране на по-топла минерална вода, за да може да се възползваме и от това природно богатство, което имаме на наша територия.

- Към какви европейски проекти ще се насочите?

- Разбира се, в новия програмен период ще се възползваме от всички оперативни програми, които съществуват. Ще продължим тясното сътрудничество с Държавен фонд "Земеделие", ще работим основно по Програмата за развитие на селските райони. Ще използваме и всички възможности, които дава Планът за възстановяване и устойчивост.

Отделно от това, както и до сега, ще продължим тясното сътрудничество с Министерството на труда и социалната политика, програмата "Топъл обяд" и всички социални придобивки, от които можем да осигурим на нашите съграждани. Правим го и в момента. Възползваме се и от всички програми, които водят до енергийно-ефективни мерки, така че Белица да бъде по-зелена община.

- Създаването на възможности младите хора да останат в родните си градове е основна цел на всяка местна власт. Какви мерки в подкрепа на младите семейства и на децата ще предприемете?

- Смея да кажа, че, ако имахме по-голяма самостоятелност, можем да предложим и по-добри мерки, които да засягат младите хора. Но тук държа да отбележа, че относно ученици и деца, строим нови детски градини, реновираме училища, правим спортни площадки, младежки зони, така че да има заобикаляща ни  среда, която да събира на едно място младите  хора.

За младите семейства - вече имаме опит в тази посока. Отнасяме се с човещина към всеки човек, който работи при нас и в подресорните ни ведомства. На всички, който са пред пенсионна възраст, даваме възможност да работят още 2-3 месеца повече, за да могат да вземат по-нормална пенсия и да живеят по-добре. След това, на тяхно място задължително назначаваме млади хора.

- Културно-историческият туризъм е шансът за превръщането на България в дестинация 4 сезона? Какви проекти имате?

- Община Белица заема сериозно място в реализирани проекти в областта на развитието на туризма по транс-граничните програми между Република България и Република Северна Македония. През годините сме реализирали 5 проекта, допринесли за съвместни дейности и трансгранични връзки в пограничния район в областта на устойчивия туризъм, съчетан с опазването на природата, културно-историческото наследство и популяризиране на местните храни, обичаи, изкуства и занаяти.

И в настоящият момент очакваме одобрение на 2 проекта по новия програмен период.

По Програма "Региони в растеж" очакваме одобрение на проект за изграждане на атракционен парк в курорта Семково, екологично електрическо съоръжение - машина за почистване на алеи и създаване на работни места на безработни над 29 години. Маркиране на една от екопътеките с места за отдих ,  която свързва Парка за мечки с курорта Семково.

По програма "Месно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи, финансирани от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021" изпълняваме проект Работилница за традиционни занаяти "Планински знаци".

- Кое ще е първото нещо, с което ще се захванете в новия си мандат?

- Първото нещо, с което ще се захванем, разбира се, е да проверим за този месец и половина, в който не съм в кабинета, как се движат всички настоящи проекти, да ги инспектирам на място и да направя среща с хората, да им кажа, че категорично ще продължим това, което сме правили в последните 8 години и ще го надградим.

Източник: standartnews.com