Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Обединените арабски емирства у нас Султан Рашид Алкайтуб Алнуайни с орден "Мадарски конник" първа степен на церемония в Гербовата зала днес.

 

Дипломатът получи висшето държавно отличие за заслугите си за развитието на двустранните отношения между България и ОАЕ.

 

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен

България високо цени приятелството с Вашата държава и народ. Гледаме напред в бъдещето да засилим нашите ползотворни отношения, каза държавният глава Румен Радев в своето слово.

 

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен - Снимка 2

Той подчерта, че е удовлетворен от интензивното развитие на отношенията между България и ОАЕ и посочи, че страната е важен стратегически партньор в региона на Близкия Изток.

 

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен - Снимка 3

"Днешната церемония е израз на високата оценка на българските институции и на нашия народ за вашата ползотворна работа", се обърна Радев към посланика.

 

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен - Снимка 4

Президентът благодари и за организацията на посещението му миналата година през септември в ОАЕ, когато отношенията между двете държави са издигнати на най-високо политическо ниво, затвърден е техният стратегически характер, подписани са редица двустранни документи и е отбелязан напредък в редица важни области като енергетика, отбрана, транспорт, образование, наука, култура, туризъм, както и развитие на иновациите и на високите технологии.

 

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен - Снимка 5

Снимка: БТА

Държавният глава поздрави посланика и за организираната конференция в ОАЕ КОП-28, където по думите му е демонстрирана не само добра организация, а и лидерство и отговорност. Въпреки че Вашата страна е една от най-богатите на изкопаеми горива, вие показахте изключителна отговорност в развитието на зелени технологии, в добиването на зелена енергия, отбеляза Радев, цитиран от БТА.

 

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен - Снимка 6

Той подчерта, че вече сме партньори в една изключително важна декларация - декларацията за утрояване на ядрените мощности до 2050 г. Нашите страни могат да сътрудничат изключително успешно, посочи държавният глава.

 

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен - Снимка 7

Нашите два приятелски народа продължават да развиват изключително специални отношения на всички нива, основани на съвместно сътрудничество, на разбиране и уважение, каза посланик Султан Рашид Алкайтуб Алнуайни.

 

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен - Снимка 8

Той посочи, че в ролята му на посланик е имал възможност да работи с всички институции и заяви, че оценява подкрепата на всички нива. През 2022 г. президентът Радев посети нашата страна, което откри нови врати и възможности за диалог и сътрудничество, за допълнително развитие и задълбочаване на отношенията между ОАЕ и България, отбеляза посланик Султан Рашид Алкайтуб Алнуайни.

 

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен - Снимка 9

Той изказа благодарност към България и българския народ за приятелството и сътрудничеството. България наистина има много специално място в сърцето ми, добави посланикът на ОАЕ.

Източник: dir.bg