Навръх 3 март ще стане ясно дали президентът Румен Радев ще създаде партията си със същото име – „Трети март“. Държавният глава бил решен да отправи политическото си послание, макар и завоалирано, от връх Шипка, след като стана ясно, че никой няма да го демонтира, напротив – ще бъде планово ремонтиран, издават запознати от президентската администрация.

 

От седмици ситуацията с президентската партия, тръгнала ударно дори заради слуховете покрай евентуалните й официални учредители, дали ще прекъсне мандата на президента и дори сплетните кой ще застане като аватар за лидер, е замряла. Съветниците на Радев се оказали на полюсни тези, дали държавният глава е добре да стартира формацията, макар и под  чуждо лице преди евроизборите, или да замрази проекта. Двата лагера на. „Дондуков“ 2 са остро разединени по темата, тъй като едната половина от екипа на Радев била на мнение, че сега е времето да се стартира проектът, ще има ярки съмишленици и дори официално подкрепящи подобна формация, поведена от президента, а другата – че е твърде рисково държавният глава да създаде „Трети март“.

Аргументът бил, че евроизборите са тест за вече съществуващи партии и въпреки вълната от одобрение сред поддръжниците на Радев, то бъдещата партия „Трети март“ нямала достатъчно знакови лица освен него, а и достатъчно време, за да си спечели огромна преднина на евроизборите и да се установи като непоклатим политически опонент на сглобката.

 

Засега евродепутатите на Корнелия Нинова – Сергей Станишев, Петър Витанови Елена Йончева са част от фракцията от Брюксел, която открито подкрепя Радев и бъдещите му политически амбиции, ала според част от консилиерите на президента не било уместно „да отива на първите си избори с депутатите на БСП”.

 

За свои ярки кадри обаче, които да създадат сериозни структури и да станат силни кандидати или дори координатори, на този етап президентът не бил готов с бройка, аргументирали се противниците на идеята „Трети март" да стане официален политически субект още през пролетта. Спряганите имена на сподвижници на бъдещата формация и дори на част от съветниците му, които щели да са евродепутати, също като проекта засега са „на изчакване”, тъй като и самият Радев вече се колебаел коя от фракциите в кабинета си да слуша – надъханите или предпазливите.

 

На този етап от Президентството издават, че каквото и да реши, държавният глава се готвел да го обяви официално на нарочната дата 3 март – тематична препратка към словото му, когато намекна за щурм към властта.

 

Дори се говори, че президентът ще се качи до паметника, за да произнесе словото си оттам. Щял да бъде направен не само намек за следващите му политически ходове, а да се произнесе и специална реч за свършеното от кабинета на първия етап от управлението на коалицията ГЕРБ-ПП-ДБ с очаквано негативен уклон.

 

Изборът на дата за поредното слово не бил случаен и заради факта, че на 6 март правителството „Денков” трябва да си отиде, за да дойде на власт кабинетът „Габриел”, като от Министерския съвет имат амбицията това да се случи дори в един и същ ден. Управляващите отсега са притеснени, че президентът може да се опита да бламира рокадата в сглобката, както вече стори с призива си от вторник Конституционният съд да се произнесе за законността дали Десислава Атанасова и Борислав Белазелков могат да заемат постовете си. Той призова церемонията да не се състои, докато не се произнесе КС.

Източник: Уикенд