Президентството щателно проверява биографиите на кандидат-министрите, за да не се повтори случая с гражданството на Петков

Президентът Румен Радев е в трескава подготовка за съставянето на 4-ти служебен кабинет. Въпреки възможността в това НС да се сформира следващ кабинет по всичко личи, че това няма да се случи.

От ПП категорично заявиха вчера, че няма да водят преговори с ИТН, ГЕРБ, ДПС така сложиха край на всички възможности за съставяне на правителство с подкрепата на евроатлантически- ориентираните партии.

Разбра се, че имайки предвид ситуацията Румен Радев е започнал паралелно с консултациите да стяга новия служебен кабинет.

Всъщност сваленият премиер е трябвало веднага да си хвърли оставката, но той нямал намерения да бърза с единствената цел да не падне от власт.

Заради упорството на депутатите от ПП обаче по всичко личи, че редовен кабинет няма да има. Затова президента се подготвял за четвърти служебен.

Държавния глава залага на Гълъб Донев за следващ премиер. Който бе вице на Стефан Янев и социален министър. Гълъб Донев се знае като експерт по социалните дейности. Но се познава с президента от ВВУ „Г. Бенковски” Долна Метрополия, където се е дипломирал.

Вътрешният министър Рашков няма място в служебния кабинет и за негов приемник стягат Венцислав Китанов, който от години е в системата на МВР и е бивш зам. министър в предишните служебни кабинети.

За финансист N1на държавата се спряга Любомир Дацов  и той се ползва с добра репутация . Министерството на енергетиката може да оглави Николай Павлов, на когото Радев разчитал да разреши кашата в сектора, забъркана от кабинета Петков.

За министър на транспорта де кандидат Христо Алексиев, чието ме нашумя покрай акцията с кораба „Вера Су”. Николай Цонев е коментиран за министър на отбраната, за МРРБ има 2 кандидатури - арх. Иван Шишков и Валентин Граматиков.

Разглеждани са 3 биографии за евентуален министър на правосъдието. Кандидатите са доцент доктор Наталия Киселова, Иван Демерджиев и тази на Крум Зарков.

За министър на културата президентът може да сложи бившият заместник на Велислав Минеков – Пламен Славов, а за министър на външно министерство спрягат Марин Райков.

Източник: Блиц