Няма опасност за България заради войната в Украйна, но присъствието на войски на НАТО ще бъде увеличено с четири пъти на територията на страната. Това заяви от Вилнюс академик Николай Денков, по повод предстоящото квартируване на нови военни части в държавата. Той допълни, че България няма да предоставя касетъчни бомби на Украйна, но не е и против тяхното използване, тъй като в Русия вече се използват срещу Киев.

"Налице е пълномащабна война между Русия и Украйна. Според докладите на разузнаването, рискът за нас е много нисък. Ние само ще посрещнем четири пъти повече натовски военни, отколкото имаше на територията ни досега, но няма причина за тревога", заяви още Денков.

След изявленията му, мрежата закипя от коментари, а най-често задаваният въпрос беше, защо България е въвлечена във войната, която бушува почти до нейните граници, а премиерът се опитва да неглижира въпроса. А другата обсъждана тема беше, защо България не се опитва да помогне за осъществяване на мирен диалог между воюващите държави, а вместо това подпомага разпалването на войната, превръщайки се в трети, макар и косвен участник, в нея.