Планът за смяната на лева с евро беше приет от управляващите!

Край! Случи се! Днес правителството официално прие плана за отпадането на лева и въвеждането в България на еврото. Новината бе оповестена в МС от Асен Василев. Финансовият министър поясни, че става въпрос за важния оперативен план, който поставя задачи и определени срокове към държавните, банковите и платежните институции.

"Това е само първата крачка, която е по-скоро техническа. Оттук насетне трябва да се приемат още ред промени в законите, които ще бъдат нужни за тази кардинална и важна промяна. Трябва да има такава и в закона за БНБ, разбира се. Процесът ще продължи в парламентарна зала, но ще има и много обществени дискусии по темата", каза Василев.

Очаква се думите на вицепремиера да събудят масови недоволства и дори протести в държавата, предвид това, че болшинството от българите са твърдо против тази смяна и настояват левът български да остане. Основната тревога, разбира се, е още по-голямата криза и инфлация, които се очакват през първите няколко лета ако смяната стане реалност.

Много икономисти и финансови експерти също отдавна са се обявили против приема на евро като твърдят, че щом имаме една стабилна валута и сигурен валутен борд, то не бива изобщо да се бърза с подобна стъпка. Която би се отразила зле на бедните и средностатистически лица.