На острието на ДБ в Брюксел – Радан Кънев, бе нанесен изключително тежък удар, при това от свои. Почти е сигурно, че екслидерът на десницата ще се прости с престижния и апетитен пост на евродепутат въпреки авторитета му, неуморната му активност по горещи теми и уж топлите му отношения с Кирил Петков и ген. Атанасов.

 

В общата листа за евродепутати на ПП и ДБ, която се твърди, че вече е наредена, Кънев е избутан на неизбираемото пето място, което означава, че му трябва чудо и кървава преференциална битка, за да има шансове. Само със сериозен брой преференции евродепутатът може да запази мястото си.

Прогнозите са, че в Европарламента ще успеят да влязат най-вероятно трима и в краен вариант и четвъртият. Но до петия няма как да се стигне, наясно са демократите.

 

В крайна сметка, хиперактивният и винаги готов за битка Радан е изместен от хората на ПП в листата и очевидно пазарлъкът в „сглобката“ не е бил в негова полза, като естествено, Никола Минчев и Даниел Лорер няма как да не се наредят преди него.

 

Тъмносини обаче разкриха защо бившият им лидер, който извоюва висок авторитет в Брюксел, е бил запратен на неизбираемата позиция в списъка.

 

Според осведомени по казуса, фиксиран в пазарлъка за шеф на Народното събрание ген. Атанасов, е прецакал Радан и не е имал претенции за евродепутатската листа, само и само да се добере до председателското място в парламента, което е негова „Лебедова песен“.

Както стана ясно, лидерът на ДСБ избута Никола Минчев като кандидат-шеф на НС и така пък го изстреля на първа позиция за Европарламента.

 

„Въпреки че Радан беше много мек и с Николай Денков, и с Атанасов и лоша дума не е казал за тях, с надеждата, че ще го подкрепят за челни позиции в листите, генералът хладнокръвно го е пожертвал в името на собствените си интереси”, казват хора от партията. Както вече е ясно, зам.-председателят на НС Никола Минчев ще води листата на демократите. Втората mозиция е изненада – там отива доц. Боряна Мусева – съпругата на покойния Кристиан Таков, която безспорно е силна кандидатура. Юристката е доктор и преподавател по  международно частно право, ръководи Катедрата по международно право и международни отношения от2018 г. в Софийския университет. Председател е на Комитета по гражданско-правни въпроси по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018. Трети е острието на ПП Даниел Лорер, което му дава шанс да се класира със сигурност за място в Европарламента.

 

Проблемът обаче идва от четвъртия в списъка, където се настанява амбициозната депутатка от Враца Деница Симеонова, която стана най-популярна с култовата си фраза от парламентарната трибуна за Кирил Петков, когато изстреля „за мене той е просто Киро“.  Някъде още по-надолу в листата ще влезе и Настимир Ананиев, което означава, че няма как да стигне до Брюксел, но това едва ли тревожи някого, освен него самия.

Източник: Уикенд