Правителството на Орешарски планира да изтегли заем в размер на 3 милиарда

Правителството на Орешарски продължава с порочната практика да тегли огромни заеми.

По всичко личи, че държавата ни не е цъфнала, та чак вързала, както се опитват да ни убедят управляващите. Предстои в най-кратки срокове Народното събрание да приеме законопроект, който ще позволи на правителството на Орешарски да изтегли нов заем в размер на 3 милиарда лева. Въпросният законопроект е внесен в парламента от Министерския съвет на 30 май. Днес (по-малко от седмица) след евровота, той ще бъде подложен на първо гласуване от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Заседанието на парламентарната комисия ще стартира в 11 ч.

[caption id="attachment_412192" align="alignright" width="300"]Правителството на Орешарски планира да изтегли заем в размер на 3 милиарда Правителството на Орешарски планира да изтегли заем в размер на 3 милиарда[/caption]

Законопроектът за ратифициране на Договора за подписка е между Република България и Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Джей Пи Морган Секюритис Пи Ел Си и Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед и предвижда да бъдат емитирани облигации на стойност 1 493 000 000 евро или тяхната равностойност в щатски долари. Акциите ще бъдат емитирани на един или няколко транша.

След като вече отворихме дума за евровота, който се проведе на 25 май, то вече сме повече от сигурни, че лютата битка за евродепутат е напълно оправдана. И то не защото някой от родните политици толкоз милее за България, че ще се напъне да защитава интересите ни в Брюксел, а заради заплащането. Оказва се, че евродепутатите ще взимат „скромната” сума от 304 евро на ден преди да стъпят в длъжност на 1 юли, отбелязва на страниците си вестник „Телеграф”. Тази сума ще им бъде изплатена, ако вземат участие в заседанията на групи преди официалното откриване на новия сезон на Европарламента. Тази сума е предвидена за храна, хотел и всички останали разходи. Отделно от това, Брюксел ще им възстанови сумата, която са изразходили за самолетни билети. За тяхна сметка остават единствено таксите за предвижване от летището до местоработата им.

А иначе от 1 юли започва да тече редовната заплата на евродепутатите, която е в размер на 7957 евро месечно или около 100 хиляди евро на година. Ето това е живот, а ти бедни ми народе, продължавай да се чудиш как да свържеш двата края и да се докреташ с неимоверни усилия до следващата заплатка…