ПП и ДБ блокираха референдума за лева. Въпреки огромния брой подписи, които бяха събрани в подкрепа на инициативата за провеждане на референдум за българския лев, подета от "Възраждане", от ПП и ДБ блокираха проекта в парламента.

С 98 гласа "против", 68 "за" и 46 "въздържали се", беше решено референдумът за еврото и българския лев да не се провежда. В резултат на това Костадин Костадинов заяви, че отнесе въпроса с референдума до президента на републиката, с искане той да сезира Конституционния съд по въпроса.

Опитите на ДБ и ПП да блокират референдума за запазване на българския лев, определено нажежи и без това неспокойните страсти в обществото. Голяма част от властимащите смятат, че въвеждането на еврото е готово решение, което не подлежи на обсъждане. В резултат на това са възможни и множество протести, тъй като привържениците на "Възраждане" не са очаровани и от поведението на правителството при пристигането на Зеленски в България. Отделно, масови протести се готвят и от редица профсъюзи на работниците, което допълнително ще засили напрежението във властта.

Дали блокирането на референдума ще предизвика по-сериозни проблеми и ще счупи ли "сглобката" между ПП/ДБ и ГЕРБ, тепърва предстои да разберем.