Вече са започнали разговорите и скришните срещи между управляващите лидери в коалицията, за да се даде старт на разпределянето на квоти и кандидатури в регулаторите-.

Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ – Асен Василев са провели няколко поверителни разговора по темата, как да се поставят необходимите кадри в нужните близо 80 поста в държавата. Горещият картоф, който може да скара жестоко коалиционните партньори, ако не успеят да разчупят правилно баницата обаче, са регулаторите.

 

ПП-ДБ водят тайни преговори с ГЕРБ и ДПС за топли местенца в регулаторните органи

Официално, според твърденията на Бойко Борисов и Десислава Атанасова, ДПС също ще имат 1/3 от постовете за техни кадри, което пък вече създавало напрежение между десницата и ГЕРБ. Причината е, че от ПП-ДБ се притеснили сериозно, че влиянието на дългогодишните уж опозиционери, но всъщност скрити партньори - ДПС и ГЕРБ, ще се засили неимоверно, тъй като по сметки те получават две трети от квотите в регулаторите, в повечето от които мандатите на представителите стигат дори до 9 години. Десните щели сериозно да поставят въпроса на масата за преговори, тъй като в края на миналата година бе дадено публично обещание разпределенията на сладки длъжности между партиите да става със специално изготвено споразумение.

 

В момента нито една от партиите в „сглобката” дори не е започнала да пише подобни текстове и няма и намерение, тъй като отново назначенията ще стават „по стария начин”. Между ГЕРБ и „Промяната" вече тлее и напрежение заради факта, че Кирил Петков обещавал отдавна назначения и постове. На министри, за които се говори, че ще си тръгнат след ротацията, пък били щедро разказвани приказки за бъдещата им кариера като евродепутати или експерти в регулаторите.

 

Това не се одобрявало и от самия Асен Василев, а най-гневни от слуховете били от ДПС. На този етап официално властта не коментира нито имена, нито дали ще разчита на политически лица, както стана при номинацията на Атанасова за Конституционния съд. Депутати разказаха, че от ДПС изрично помолили нито едно име на потенциален кандидат за държавна длъжност да не изтича в медиите на този етап. От опозицията – БСП и ИТН, също мълчат тактично по темата, тъй като според депутати се очаквало и техни представители да „получат постове" в някои от регулаторите.

От устата на Корнелия Нинова и хората на Слави Трифонов не излиза и една критична думичка за кандидатурите за конституционни съдии, тъй като според избраници червените и Трифонов се надявали някои от празните места в регулаторите да се „дадат" на техни хора.

 

В „малката коалиция“ ПП-ДБ също не е розово, тъй като депутатите там вече се разединиха по темата, кого да одобрят за нов шеф на парламента. Между двете партии ще се води истинска война за квотите в регулаторите и се очакват колизии и в уж обединената десница. СДС не останаха по-назад и за пръв път от началото на мандата подсетиха електората, че всъщност са в парламента. Сините в лицето на секретаря Илия Лазаров намекнаха, че искат от ГЕРБ евродепутат и дори министър, което не се харесва от Бойко Борисов. В генералската партия обаче отсега са решили да дадат на СДС евродепутатско място по традиция, но не в първата тройка.

Исканията за представители в кабинета обаче щели да отхвърлят с мотива, че коалиционните партньори трудно ще приемат влиянието на коалицията им да се увеличи за сметка на десницата.

Източник: Уикенд