След продължителното 11-часа заседание на бюджетната комисия, депутатите от всички парламентарни групи се надпреварваха с популистични предложения за бюджет 2023 г. Този бурен дебат доведе до странната ситуация, когато финансовият министър Асен Василев оттегли своята подкрепата от своя бюджет.

Основната причина за тази решителност е свързана с рязкото увеличение на разходите за заплати и други плащания, както и с орязаните мерки за увеличаване на приходите, предложени от финансовото министерство. Според Василев заради отпадналите приходни мерки, вече не може да подкрепи представения бюджет.

Всички парламентарни групи бяха внесли обширни предложения за промени в бюджета в документ от 212 страници. Бяха включени искания за повече средства за читалища, училища, болници, музеи, както и увеличаване на заплатите в държавната администрация и общините. Не липсваха и предложения за подкрепа за земеделските производители, помощи за децата, насърчаване на туризма и какво ли не друго.

Повишаване на заплати: друг път, Асен Василев се отказа от бюджета си

Изявлението на Тошко Йорданов от ИТН за връщането на ДДС на 20 процента за някои стоки и услуги също бе разисквано. Въпреки предложенията, министърът на финансите, Асен Василев, бе категоричен, че държавата не трябва да променя данъците посред годината.

Дебатите доведоха и до обвинения в плагиатство между партиите, като Румен Гечев от БСП обвини ГЕРБ в присвояване на негово предложение за повишение на заплатите в отбранителния сектор.

Поправките бяха приети на второ четене, което е окончателно в Комисията по бюджет и финанси, но ще бъдат обсъдени и на пленарната сесия. Въпреки че мнозинството от депутатите подкрепят измененията, предстои да се види дали ще бъдат одобрени от пленарната зала при гласуването.

Източник: narod.bg