Няма нищо по-сигурно от това, че още в първия ден от ротацията на кабинета, когато през март се очаква Мария Габриел да стане новият премиер и да поеме щафетата от Николай Денков, ще падат глави. Именно това се закани преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на срещата със симпатизанти. Той се изпусна, че начаса ще сложи свои хора, щом партията му вземе властта.

 

Той обаче не уточни имената на първите, които ще паднат под ножа на Мария Габриел, въпреки че из кулоарите на ГЕРБ се носи мълвата, че бившият еврокомисар вече има готов цял списък, връчен й от лидера.

 

Запознати издават, че първият, който ще си тръгне заради скандалите в МВР ще е вътрешният министър Калин Стоянов. Освен скандалите с главния секретар повод за отстраняването му щяла да е и напиращата мигрантска криза, разкриват от партията на Борисов. Отново за креслото му се оглежда Христо Терзийски, който става все по-близък с Борисов и е неизменно до него на партийни събития и не пропуска сгоден случай да критикува управлението на МВР към днешна дата. По правило най-важният министър за една партия е именно вътрешният, като обаче ГЕРБ нямало да спрат рокадата си до този ключов пост.

 

В интерес на истината, Терзийски бе доста компетентен като МВР шеф, така че назначението му няма да е необосновано, коментират в политическите среди. Главата на военния шеф Тодор Тагарев също щяла да  се катурне, въпреки популярността на министъра сред част и от депутатите на партията. Все още не е ясно с кого ще заменят Тагарев хората на Борисов в новото си правителство, тъй като очаквали сериозен отпор от партньорите от ПП-ДБ именно за неговата смяна. Имало 2 варианта за началник на военното министерство.

 

Поне три министерски глави падат при ротацията. Кои са те?

 

В ГЕРБ обаче били категорични, че управникът на регионалното министерство Андрей Цеков си отива, тъй като според хората от партията пътищата се занемарили, строителството не вървяло, или с други думи –парите за пътища минавали вече през фирми, близки, до ПП-ДБ. Енергетиката също щяла да получи нов началник и все по-упорито се говори, че дисидентът в редиците на партията Делян Добрев щял отново да се върне на бял кон в министерството, след като Габриел премахнела министър Румен Радев, съименник на президента. Въпреки че Добрев се води вече като опозиционер в ГЕРБ, лидерът Борисов го уважавал, имал му доверие и било по-разумно да му запуши устата с министерско кресло, вместо да му крои шапката и да изгуби депутат от парламента, признаха от 17-ия етаж на НДК.

 

Уж неглижиран ресор, но важен за партията бил и туризмът, където ГЕРБ искали отново свой човек на поста. Спряга се даже връщането на Николина Ангелкова на мястото на министър Зарица Динкова, която не била долюбвана от депутатите на Борисов. Друг вариант бил постът да се даде на Мартин Захариев, който отдавна има подобни апетити.

 

Отсега всички спрягани за нови постове стискат палци ротацията на кабинети наистина да се състои, а да не се случи някой разрив и коалицията да се разпадне напът за нови парламентарни избори. От ДПС също се ослушвали какво ще се случи, но според коментари Движението нямало никакви амбиции да участва със свои хора открито във властта и занапред.

Източник: Уикенд