Кадиев е пропуснал да декларира конфликт на интереси пред парламента

Половинката на народния представител от редиците на БСП – Георги Кадиев, лъсна в скандална далавера.

Оказва се, че именно нейната фирма е спечелила обществена поръчка за доставка на ток на командването на ВМС (Военноморските сили). Стойността на поръчката възлиза на стойност два и половина милиона лева. Скандалната далавера изплува от регистъра на обществените поръчки, отбелязва на страниците си вестник „Сега”.

[caption id="attachment_380154" align="alignleft" width="300"]Съпругата на Кадиев замесена в скандална далавера Съпругата на Кадиев замесена в скандална далавера[/caption]

Фирмата на съпругата на Кадиев - "Енерджи съплай" се е явила на конкурса (доколкото може да се каже, че е имало такъв) с още две оферти от конкурентни фирми. Въпреки, че мнозина подчертават, че в случая има конфликт на интереси, червеният депутат коментира пред гореспоменатата медия, че според него нищо от извършеното не е против закона и не смята, че в случая може да се говори за конфликт на интереси. Той дори заявява, че ако целта му е била да лъже държавата, и щял да сложи друг собственик на фирмата на съпругата си.

Името на Кадиев е известно с принципните му позиции, които в нередки случаи се разминават с официалната партийна линия на БСП. Специалисти коментират, че поръчката не нарушава закона, но пък тук възниква въпроса защо народният представител не е обявил за конфликта на интереси бизнеса на съпругата си в декларацията пред парламента. Та нали Кадиев е част от икономическата и бюджетната комисия? Той обаче се оправда, че е посочил този факт в декларацията му пред Сметната палата.

Дори и да е посочил този факт в декларацията пред Сметната палата, това далеч не означава, че автоматично се освобождава от задължението, съгласно Закона за конфликт на интереси. Запознати посочват, че фирмата на Соня Кадиева е спечелила и поръчка в столицата, където до неотдавна съпругът й бе общински съветник. Нейната фирма е доставчик на ток на „Софийска вода”, а стойността на поръчката е милион и половина лева, без ДДС. Съветници от червената партия от години водят битка за разваляне на концесията, пише pik.bg.