Поговорката "По-умният винаги отстъпва" има нов политически прочит. ДБ е на път да направи политически завой и да седне на масата за преговори с ГЕРБ, за да обмислят съвместно правителство, което да извади страната от безкрайната политическа въртележка. 

Знак за това даде Калоян Янков, който с пост в социалните мрежи упрекна лидера на "Да България" Христо Иванов, че лобира за политически диалог, но самият той отказва да седне на масата за преговори с ГЕРБ.

По думите на Янков, ако партията продължи да се държи за втория мандат като удавник за сламка, в крайна сметка ще се превърне в маргинална общност и ще изпадне от парламента. И вместо това настоява, заедно с много свои съпартийци, лидерът на партията да помисли върху възможността да се водят преговори за първия мандат.

"Невъзможно е ДБ да продължи да мисли върху коалиция с ПП, особено след скандала с кодовете за машинното гласуване. Това ни обрича на политически провал. Крайно време е господин Христо Иванов да обмисли възможността за една коалиция с ГЕРБ. Това правителство има най-голям шанс, а в момента партията ни е в положение да постави своите изисквания и политики, и да държи те да бъдат приети. Приемане в Шенген, съдебна реформа, конституционни промени ... всичко това може да бъде тема за съвместни преговори и да прекрати безкрайното еднолично управление на президента Радев", казва той.

От друга страна в страната все повече назряват симпатиите към служебното правителство и се говори за промяна на политическата система у нас. Въвеждането на президентска република изглежда все по-реално, а не политически мираж. И ако не се стигне до правителство и стабилен кабинет, нищо чудно напролет, вместо за пореден парламент, да гласуваме за референдум. И за пълна смяна на политическата система — от парламентарна към президентска република. Нещо, което далеч не е заветна мечта дори на Румен Радев... 

Политически завой! ДБ притисна Христо Иванов за правителство с ГЕРБ (Идва ли краят на изборната въртележка?)