Реалността се оказа много по-различна от помпозните му твърдения

Лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин готви мащабна чистка в редиците.

Притесненията на активистите са, че вместо партийни кадри, лидерът се готви да вкара в Народното събрание парашутисти, които са си платили за местата. Мълвата носи, че тарифата варира между 300 и 400 хиляди на човек.

Припомняме, че партията на Костя Копейкин вече внесе документите си в ЦИК за участие в предстоящите парламентарни избори, които президентът Румен Радев насрочи за 2 октомври. Сега имат двуседмичен срок да регистрират в листите си във всеки един от 31 многомандатни избирателни района.

Оказва се обаче, че реалността е много по-различна от помпозните твърдения на Костя Копейкин, че ще са първа политическа сила. Според социолозите, „Възраждане“ ще получи между 8 и 10% от гласовете на избирателите. На практика това прави около 22 депутати, което означава, че в парламента ще влязат само водачите на листите и то не от всички избирателни райони.

За никого не е тайна, че според обичайната партийна практика водачи на листите са шефовете на съответните общински или областни организации. Активисти обаче разкриват притеснени, че за „Възраждане“ това правило не важи и допълват, че в редиците им Копейкин взима еднолични решения.

До този момент той все още не е съобщил подредбата на активистите на листите, което нагнетява допълнително напрежението между ръководителите на партията в страната. Преобладаващата част от тях правят всичко по силите си да се харесат на вожда, за да могат да се докопат до заветното депутатско място.

Ежедневно му докладват за огромното количество работа, която са свършили с цел да се натегнат.

Костадинов  обаче посреща намеците им, че те са най-подходящите хора за водачи на листите с мълчание. Той дори намеквал по време на обиколките си из страната, че са нужни нови и по-подготвени хора за бъдещата им парламентарна група, с която да състави правителство.

Отсега подготвял активистите, че не трябва да се сърдят, ако не се доберат до избираеми места.

Някои от тях дори признават, че Копейкин има основание за това предвид факта, че повечето от сегашните депутати на партията не блеснаха с огромен опит. Вероятно си спомняте, че сред тях имаше бивш барман, бивш таксиметров шофьор, строител, че дори и оператор на секс телефон, пъшкащ сладострастно за пари. Липсата на юристи се отрази пагубно на дейността им. За седемте им месеца в парламента хората на Костя Копейкин почти не внесоха сериозен законопроект.

Нещо повече – представителите на Възраждане бяха жестоко осмени от колегите си заради правната им неграмотност на предложените законови поправки.

Освен това според запознати има и друг повод за подмяната на депутатите – съмненията на Копейкин по отношение на тяхната лоялност.

Източник: Уикенд