По-високи заплати за учителите, но не за всички, обеща Анелия Клисарова

По-високи заплати за учителите обещаха от управляващите. Образователният министър Анелия Клисарова обяви, че в новия бюджет са заложени средства това да се случи от 1 юли. Не всички учители обаче ще получат по-високи заплати.

[caption id="attachment_378677" align="alignleft" width="300"]Учителите с по-високи заплати Учителите с по-високи заплати[/caption]

Въпреки настояването на синдикатите всички в бранша да получават с 5% повече пари, единствено началните учители ще се радват на по-високи заплати. Анелия Клисарова е категорична, че това няма как да се сучи, тъй като средствата в бюджета не са достатъчни и не го позволяват. Въпреки това обаче министърът на образованието изтъкна, че има възможност заплащането в различните училища да бъде обвързано с качеството на преподаване и съответно на полученото образование.

В момента в Министерството се правят разчети именно за това - учителите, които преподават по-качествено да получават по-високи заплати. Най-вероятно показател за това ще бъдат резултатите на самите ученици от изпити, олимпиади и състезания, предават от ПИК.