Депутатът от ПП-ДБ Петър Петров изненадващо подаде оставка като народен представител. Оставката му бе гласувана при старта на днешното парламентарно заседание.

По неофициална информация 41-годишният доскорошен представител от 24-и избирателен район-София ще бъде номиниран за ръководител на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Петър Петров от ПП-ДБ напусна НС, очаква се да го издигнат за шеф на ДАНС

В момента председател на ДАНС е Пламен Тончев. Той бе назначен по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев през май 2021 г. и бе преназначен за 5-годишен мандат по време на друго служебно правителство - това на Гълъб Донев, през април 2023 г.

Петров бе народен представител от "Продължаваме Промяната" и в предходния парламент.

Петър Петров има повече от 17 години опит като служител в службите за сигурност. В периода 2004 - 2008 г. е работил в Национална служба "Сигурност" - МВР, а след създаването на Държавна агенция "Национална сигурност" продължава кариерата си там. От 2013 г. до началото на 2022 г. е заемал редица ръководни длъжности в структурата на ДАНС.

В периода януари - август 2022 г. е бил съветник в кабинета на министър-председателя Кирил Петков и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет.

Източник: dir.bg